Per començar el 2019 literari volem posar l’accent en un gènere determinat: els àlbums il·lustrats, la combinació de narrativa en imatges i text que, cal recordar, no és un àmbit privatiu dels nens i les nenes.

‘La historia de los Beatles’

Angus Allan i Arthur Ranson. Ed. Norma, 2018

La història dels quatre de Liverpool en format còmic, en un sol llibre, a partir de com es va publicar a la revista anglesa ‘Look-In’ (revista de culte als anys 80). Explica la trajectòria de la formació, l’ascens i la dissolució del grup més influent del pop i ho fa amb una tècnica gairebé fotogràfica i una primera edició mitòmana.

‘Dins la capsa meravellosa’

Salvador Macip i Emilio Urberuaga. Ed. Flamboyant, 2018

Un àlbum que serveix per entendre’ns millor per dins perquè és literalment una aventura, una excursió, a l’interior del cos humà. Salvador Macip, escriptor i metge, i Urberuaga, premi nacional d’il·lustració, signen aquest llibre que viatja a l’interior d’un organisme a partir de la curiositat (tot neix de la curiositat) d’una nena, l’Alícia, que li demana al seu pare com saber si una cosa està viva. A partir d’aquí, l’àlbum és una festa colorista on caben cèl·lules, proteïnes, aminoàcids i fins i tot l’ADN.

‘Quan el glaç es fon’

Rosie Eve. Zahorí Books, 2018

La història de com un os polar perd la mare (per culpa d’una glacera que es trenca) i ha d’emprendre un viatge èpic per retrobar-la (semblant al que fa Nemo per buscar el seu pare). Il·lustració finíssima i a vista d’ocell es passeja per paisatges preocupants i remou consciències.

‘Un llarg viatge’

Daniel H. Chambers i Federico Delicado. Ed. Kalandraka, 2018

Aquest relat doble narra dues migracions en paral·lel: les oques emprenen el viatge cap a terres càlides del sud mentre que les famílies que viuen en territoris de guerra han de fugir cap al nord. El llibre fa una aproximació hiperrealista en la imatge (Delicado) i de volada simbòlica en la tria del paral·lelisme, dues migracions que sovint comparteixen misèries (escassetat, perills, incertesa) i que s’enfronten amb el repte de travessar el mar.

‘Primula Prim’

Catalina González Vilar i Anna Castagnoli. Ed. Cuatro Azules, 2018

Una mirada diferent que també involucra animals amb esperit de faula i d’aquelles històries que s’han de llegir amb un somriure. És la història de com el senyor Prim, pastisser, amb l’arribada de la primavera, li ofereix uns nous bombons a la seva dona, fets a partir de la cristal·lització de la primavera. Una festa de línia clara i ametllers florits en un àlbum llaminer (ple de pastissos) i colorista que irradia vitalitat. Molt bona traducció de Teresa Duran.

‘Món humà’

Wood, Jolley i Lozano. Ed. Flamboyant, 2018

Dels mateixos creadors, vam aprendre coses de Mesopotàmia, la Xina, Egipte i Amèrica. I també hi ha una voluntat didàctica i d’entreteniment en aquest àlbum fastuós que és ‘Món humà’. 60 làmines que comencen en època prehistòrica i van resseguint els orígens, l’evolució i les diferents civilitzacions. Des de la irrupció de l’homo sàpiens i l’era de les glaciacions al naixement de les primeres ciutats, les vil·les medievals, les cultures i llengües. Un llibre enciclopèdic que convida a satisfer la curiositat com si fos un joc de taula, gairebé.

‘Parco’

Alex Nogués i Guridi. Ed. Akiara, 2018

Ens endinsem en l’imaginari tan particular que ha donat Mèxic en relació amb els difunts amb un llibre que té un protagonista que enyora tocar la guitarra. Un àlbum que forma part del catàleg de tresors que té l’editorial Akiara (que van més enllà de l’àlbum: llibres d’art, històries singulars i guia didàctica).
Dibuixos de Guridi inspirat en tot l’univers artístic de la cultura mexicana sobre els morts, la història de com Parco surt de la tomba, perd un braç i en l’aventura de recuperar-lo (també per poder tocar la guitarra) hi retroba amics i coneguts en aquest cant alegre a la mort que ret homenatge al dia de difunts mexicà i convida a reflexionar sobre el més enllà de manera festiva.

‘Galàxia Nimu’

Thaís Prat i Laura Martínez. Ed. Coco Books, 2018

Coco Books sempre ha apostat també per una línia d’àlbums creatius que són taller de dibuix i d’imaginació, i aquí el Nimu, la Kata, en Coco i l’Olaf són els quatre protagonistes que ens conviden a participar en les activitats, a dibuixar, a crear i a volar amb l’ajuda d’un llapis i una goma.