El 2013 serà l’Any Espriu. Aquest dimecres s’ha presentat l’agenda d’actes per commemorar el centenari del naixement del poeta. El pròxim 23 de gener se’n farà la inauguració oficial al Palau de la Música amb un espectacle teatral, musical i poètic dirigit per Xavier Albertí.

Xavier Bru de Sala, comissari de l’any, ha avançat que durant l’acte d’obertura es farà referència a una de les cites d’Espriu: “Tota nació tendeix a organitzar-se en estat”. En aquest sentit, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha coincidit a destacar l’actualitat de l’obra del poeta.

La poesia d’Espriu, a l’agenda cultural barcelonina

Barcelona serà un dels escenaris clau de l’Any Espriu, juntament amb Arenys de Mar i Santa Coloma de Farners. Més enllà d’acollir la inauguració, la figura i obra del poeta serà present a la ciutat al llarg de l’any.

La Biblioteca de Catalunya, el festival Grec, la Filmoteca, L’Auditori, el Teatre Lliure i el TNC inclouran textos d’Espriu a la cartellera. El CCCB exposarà “He mirat aquesta terra”, a l’octubre, una mostra que analitzarà la relació del poeta amb els catalans i diversos moments de la història del país.

La poesia d’Espriu sortirà als carrers de Barcelona des del 15 de juny fins al 22 de setembre amb ‘Titelles gegants. Escultures al carrer”. Diversos artistes crearan escultures inspirades en els personatges populars del poeta, que es podran veure a la cruïlla de la rambla de Catalunya amb la Gran Via. A més, l’Ajuntament de Barcelona inaugurarà la pròxima tardor una escultura en honor de Salvador Espriu.