És la visió, més o menys abstracta, de cinc artistes sobre la plaça Reial. La galeria Setba, amb motiu del seu cinquè aniversari, els va demanar que treballessin pensant en el llegat d'una de les places més emblemàtiques de Barcelona. D'aquí el títol, "La memòria de la plaça", una exposició que és, a la vegada, una crida als ciutadans. CRISTINA SAMPERE, directora de projectes del Setba "Nosaltres volem fer un crit als barcelonins per dir-los que no se la poden perdre. Que està en un moment preciós." La proposta de Pep Camps porta el visitant a la Barcelona del segle XVIII. Les seves pintures són alhora mapes que situen la plaça enmig d'un entramat de carrerons i passatges. PEP CAMPS, artista "A partir de la perimetria, dels colors, de la xarxa medieval urbana, de tots aquests carrerons hi trobes aquest rectangle perfecte enmig de la ciutat, de fet és un encanteri d'alguna manera." L'il·lustrador Nazario ha optat per una proposta ben diferent. Ha reproduït una imatge que pot veure diàriament des de la finestra de casa seva. Viu al número 12 de la plaça i és una de les persones més adients per parlar de la seva memòria. Fins i tot en documenta el dia a dia. NAZARIO, artista "Es una plaza donde antes yo me podía sentar y quedaba con 20 amigos y ahora mismo es totalmente privativo de turistas(...), para gente que se va a gastar mucha pasta, o para 'hooligans', pero no para un vecino que, de repente, quiera sentarse a leer el periódico." L'exposició del Setba es completa amb un recorregut pels diversos establiments de la plaça. Obres de la seva col·lecció decoren les parets d'un total de 16 locals. Un intent més de recuperar-la per als ciutadans. JOAN IGNASI MAJOR, propietari de l'Hotel DO "Sempre va quedant algú més que ve, algú més que passa, i sents moltes vegades algú que et diu. Feia 30 anys que no passava per aquí, i la tornen a trobar maca i polida i bé."

Els artistes que exposen tenen relació amb els cinc anys de vida de la Fundació Setba. Tots ells han col·laborat, en un moment o altre, amb la galeria. En l’exposició “La memòria de la plaça” s’hi poden veure obres de Nazario, Guadalupe Masa, Pep Camps, José Antonio Sancho i Carles Piera.

Paral·lelament a aquesta exposició, la galeria Setba ha cedit algunes de les seves obres a 16 establiments de la plaça Reial. D’aquesta manera, proposen un recorregut artístic a través de diversos locals de la plaça.