Ningú no s'ha volgut perdre el tancament de la llibreria Negra y Criminal, el fill més preuat de Montse Calvé i Paco Camarasa. Ha estat una mort anunciada i en certa manera paradoxal. La llibreria cau difunta en un moment en què el gènere negre està de moda. Per en Paco, no hi ha dubte de quins n'han estat els botxins. Les grans superfícies i el consumisme. PACO CAMARASA, llibreter "Quan la gent deixa de ser persona per ser consumidor deixen de tenir sentit llibreries com aquesta. Fa 13 anys vam fer una llibreria per persones i cada cop més aquestes persones s'estan convertint en consumidors."(...) Els que es resisteixen a aquesta realitat, els clients de sempre, han volgut retre homenatge a la tasca dels llibreters. Des que van anunciar que tancaven, ara fa un mes, cada dissabte ha semblat Sant Jordi. I avui encara més. JOSEP CADALS "Ajudem una mica als últims passos d'en Paco. L'estimem molt, l'apreciem molt, ens ha aconsellat sempre tan bé..." MANEL ESTAPER "Aquí fèiem sessions de lectura i totes les sessions anaven regades amb alguna cosa. Cada autor tenia el seu whisky, el seu conyac. I el Calvados aquest remet a Simenon o remet a Jean Claude Izzo." ARNALD BALLESTER "Hi ha una part insubstituïble que és la relació que es crea entre els lectors d'aquest gènere, el fet de poder trobar coses que no trobes a cap altre lloc." I una d'aquestes coses, curiosament, és dins d'un olla. Els musclos que cada dissabte ofereixen als clients. MONTSE CLAVÉ, llibretera "Demà serà un dia trist. Avui és un dia feliç. Ens hem adonat de tot el que hem fet els últims 13 anys... 13 anys acostant el bo i millor de la novel·la negra als barcelonins, ja sigui muntant certamens literaris i clubs de lectura o, simplement, compartint els seus coneixements.

Segons ha explicat el seu propietari, Paco Camarasa, a Barcelona FM, s’han vist obligats a tancar tot i ser conscients que el gènere està de moda. Els lectors, diu Camarasa, s’han acostumat a anar a les grans llibreries per comoditat i han deixat de banda llibreries com la Negra y Criminal, que fa anys que aposta pel gènere. Camarasa també ha explicat que, en aquestes darrers dies, han augmentat molts les vendes ja que molts clients han anat a la botiga a acomiadar-se i fer les últimes adquisicions. Els clients de sempre han volgut retre homenatge aixi a la tasca dels llibreters i, des que van anunciar que tancaven, ara fa un mes, cada dissabte ha semblat Sant Jordi.

Com cada dissabte, no hi han faltat els musclos. El carrer de la Sal s’ha fet petit per tastar-los i acomiadar els llibreters Montse Clavé i Paco Camarasa.  S’ha penjat una placa a la porta de l’establiment amb el lema “La ‘Negra y Criminal’ estava feta amb el material amb què es fan els somnis”, amb l’objectiu de perpetuar per sempre l’essència de la llibreria.

Ubicada al carrer de la Sal, a la Barceloneta, la llibreria va obrir portes fa prop de 13 anys i va fer una aposta exclusiva sobre literatura negra, policíaca i d’intriga. Camarasa continuarà impulsant el Premi Crims de Tinta i continuarà sent comissari de la BCNegra.