JOSEP FORNÈS, director del Museu Etnològic "La gent que vingui veurà un museu canviat, més ben dit presentat d'una forma absolutament radical. La gent quedarà sorpresa de com hem arribat a fer lluir tot allò que consideràvem que estava ben fet al museu."

El museu, que centrarà les exposicions en conceptes universals “de tots els temps i totes les cultures”, vol reafirmar-se com a espai dirigit als barcelonins, més que als turistes. Ara, objectes autòctons com la indumentària d’un diable s’han barrejat amb materials dels cinc continents.

El director del museu, Josep Fornès, ha indicat que “la gent que vingui veurà un museu canviat, presentat d’una forma absolutament radical”, i ha recordat que “mai no hem deixat que aquest museu fos el de la barretina catalana”. Pel que fa a la fusió del centre amb el Museu de Cultures del Món, anunciat recentment per la comissionada de Cultura, Berta Sureda, Fornès ha explicat que encara s’ha d’estudiar.

El museu custodia unes 70.000 peces adquirides al llarg de tota la seva història i a l’exposició actual se n’hi podran veure un 10 % que recullen, per exemple, les formes de vida de les classes populars i els treballadors. Per millorar la interpretació dels elements s’han incorporat recursos fotogràfics, literaris i també audiovisuals. A més, l’espai s’ha renovat completament: ara és menys laberíntic i ha guanyat accessibilitat a totes les plantes.

El cost de la reforma ha estat de 3,8 milions d’euros.