El llibre de comptabilitat d'Antoni Amatller, encara intacte, recull la data en què va comprar la finca del passeig de Gràcia. Era, com avui, un 12 de març, però de 1898. Va pagar-ne 490.000 pessetes. De la remodelació per convertir-la en la seva residència, se'n va encarregar Josep Puig i Cadalfalch. Ara, gràcies a la reforma, podem veure com era exactament l'habitatge. SANTIAGO ALCOLEA director de la Fundació Institut Amatller "Jo el que espero és que el visitant, quan vingui aquí, se senti transportat al 1900. Que tingui la impressió de com vivia gent molt rica d'aquell moment a Barcelona". Aquest era el dormitori de Teresa Amatller, la filla del xocolater i aquest, el del seu pare. La majoria dels materials, com els terres que encara conserven els mosaics, són els originals. També la majoria de mobles, que s'han hagut de restaurar. Les obres d'aquesta primera planta han durat 22 mesos. La reforma global, però va començar fa gairebé 6 anys, quan es va signar el conveni per crear la Casa Museu Amatller. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "La remodelació d'aquest edifici és un bon exemple de com estem recuperant i posant en valor el patrimoni artístic, cultural i arquitectònic de Barcelona". FERRAN MASCARELL, conseller de Cultura "El patrimoni no és el passat, és el més contemporani que tenim. És una mostra de la nostra capacitat d'entendre el bo que ens han deixat les generacions anteriors". Els treballs ha costat gairebé 5 milions d'euros. La Generalitat i l'Ajuntament hi han aportat més de dos milions. La remodelació permetrà que la casa s'obri al públic general per primera vegada. Tot i que a partir de demà la casa ja es podrà visitar, l'obertura al públic no serà regular fins d'aquí a un mes i mig. Unes visites que s'hauran de fer en grups reduïts, de com a màxim 12 persones i que costaran 15 euros.
“La transformació ha estat radical”
i molt emocionant. Ho explica Santiago Alcolea, director de la Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic, que afirma que la primera planta de l’edifici s’ha redecorat per mostrar, fil per randa, tal com la va dissenyar Puig i Cadafalch entre 1898 i 1900. La tasca de restauració, que va començar el 2009, s’ha fet en part gràcies a la documentació fotogràfica que hi havia disponible. L’objectiu, promouen des de la fundació, és que el visitant pugui sentir-se transportat a 1900 i “tingui la impressió de saber com vivia la gent molt rica del moment a Barcelona”. Per aconseguir-ho s’han cuidat tots els elements, fins i tot la il·luminació, que en aquell moment era doble i combinava les espelmes amb el gas.
Abans de la restauració, l’edifici s’utilitzava com a centre d’estudis de la Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic. Quan va morir la filla d’Antoni Amatller, Teresa Amatller Cros, la primera planta es va transformar en una biblioteca i una fototeca, en què abundaven les estanteries amb llibres. Ara la casa ha tornat als orígens i la visita permet descobrir la tasca que va fer Puig i Cadafalch no només com a arquitecte sinó també com a “decorador que trasllada els ideals de la Renaixença”, explica Alcolea. Els amants de l’art podran descobrir el mobiliari, les columnes, el terra, els sostres i tota la decoració original d’una casa modernista del passeig de Gràcia.