Veure el passat a través de vidres transparents. Així arrenca l'itinerari per Sants Just i Pastor, una basílica que n'amaga als peus una altra del segle VI. D'aquella construcció de la Barcino romana se n'ha recuperat una part de l'absis i també la tomba, molt probablement, d'un bisbe. Després d'anys d'excavacions, a partir de demà s'hi faran visites guiades amb un preu d'entre cinc i 10 euros. La ruta farà un recorregut per la restaurada capella del Santíssim, on s'han redescobert pintures a la cúpula. El guia portarà els visitants també per les terrasses gòtiques de la banda sud de la basílica i, com a colofó, es podran pujar els 174 esglaons del campanar per gaudir d'aquestes vistes de tota la ciutat. L'Ajuntament, el Bisbat, la Diputació i altres entitats privades han aportat diners per a les excavacions i la rehabilitació d'espais, amb un cost aproximat d'un milió d'euros. És només una primera fase, que el rector confia que tingui continuïtat. ARMAND PUIG, rector de la basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor "Si anem cap abaix, trobarem. Si anem cap dalt, trobarem. Per què? Perquè tot és aquí. Cal, de mica en mica, rehabilitar-ho i fer que Sant Just es converteixi en el que ja és." XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Continuarem col·laborant, quan trobes una cosa així no té sentit que paris. El que passa és que ho farem a poc a poc. Hi ha tot un pla director de la basílica." Per a properes fases queda pendent restaurar la teulada per evitar-hi filtracions, rehabilitar l'interior de la basílica i els vitralls i renovar-ne la instal·lació elèctrica.

Un viatge a través de 20 segles de la història de Barcelona. Això és el que ofereixen, a partir d’aquest dimecres, les noves visites guiades per la basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor. Les autoritats, amb l’alcalde, Xavier Trias, i el cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, al capdavant, ja n’han fet un primer tast. L’itinerari permet veure les restes arqueològiques del segle IV que van començar a quedar visibles a partir de l’any 2011, quan la renovació del paviment va deixar al descobert parts de la Barcelona romana. Entre les primeres descobertes hi havia un mur absidial del segle primer, l’època fundacional de l’antiga Barcino, i una columna de granit de 80 centímetres de diàmetre, que els experts van relacionar amb un edifici de culte. A partir d’aquí, va començar un intens treball d’excavació, en el marc del Pla Barcino, que va continuar el 2012 amb noves troballes de la Barcelona visigoda, com les restes de l’església originària del segle VI, i una piscina baptismal, un important senyal de la presència d’un bisbe.

El treball arqueològic que s’ha fet a l’església és de vital importància per entendre com era la Barcelona del segle VI, de la qual queda poca documentació escrita. Precisament, les restes ajuden a explicar la convivència a la ciutat de dos cultes, l’arrià i el catòlic, que es van traduir en dos nuclis episcopals. D’una banda els visigots que es van instal·lar al centre d’on ara hi ha la Catedral, i els catòlics que van quedar desplaçats a la basílica dels Sants Just i Pastor.

Des d’un primer moment, la intenció de l’Ajuntament va ser que el que deixaven al descobert les excavacions arqueològiques es mantingués visible. I així ha estat. El resultat, segons l’alcalde, Trias, és que el patrimoni històric del temple resta a partir d’ara “al servei dels barcelonins”. A banda de les restes més antigues, el nou itinerari també permet visitar dos dels espais més desconeguts fins ara pels barcelonins, el campanar renaixentista i les terrasses gòtiques, des d’on es pot contemplar una nova panoràmica de la ciutat.

La basílica està situada dins de l’antic recinte emmurallat de Barcino, molt a prop d’on hi havia el fòrum de la colònia. Això indica que aquest espai ha estat ocupat des de l’època de l’emperador August, quan es va fundar la ciutat. Es tracta, per tant, d’una de les esglésies més antigues de Barcelona, tot i que l’edifici que avui coneixem es va començar a construir al segle XIV i es va acabar a principis del segle XVI.