Foto: Maria Aladern (ACN)

(ACN) El director d’orquestra Jordi Savall dirigirà per primera vegada la ‘Missa solemnis’, de Ludwig van Beethoven, el 18 de maig a L’Auditori de Barcelona. El concert tindrà una vuitantena de músics del Cor de La Capella Nacional de Catalunya i l’orquestra Le Concert des Nations.

La peça està protagonitzada per la soprano Lina Johnson, la mezzosoprano Olivia Vermeulen, el tenor Martin Platz, i el baríton Manuel Walser. Dels 88 músics que hi participaran, 50 són joves que formen part de l’acadèmia de formació Young Orchestra and Choir Professional Academy (YOCPA), que Savall lidera juntament amb la Fundació Centre Internacional de Música Antiga, i que finança la Unió Europea.

Una obra “plena d’amor, espiritualitat i màgia”

Savall ha afirmat que ‘Missa solemnis’ és una obra “plena d’amor, espiritualitat i màgia”. El director d’orquestra ha explicat que Beethoven la va compondre quan estava sord, malalt i aïllat. “Per a Beethoven aquesta música neix de la mort i vol que es transformi en amor”, ha afegit Savall, que ha explicat que en aquell moment l’espiritualitat del compositor era “més forta que mai”. El director també ha detallat que es tracta d’una obra que té referències a Bach, a qui Beethoven admirava des de ben petit.

El director ha afirmat que es tracta d’una obra “titànica” que ha fet treballar “molt durament” els músics, però que alhora els ha aportat “felicitat”. “Molts músics no s’han vist amb cor d’interpretar-la”, ha afegit, perquè necessita uns intèrprets “molt ben preparats” i una veu “important”.  

Formar i professionalitzar músics joves

La coordinadora del YOCPA Project, Sandra Rodríguez, ha afirmat que és una iniciativa que té com a objectiu la formació i professionalització de músics joves. En aquest sentit, Rodríguez ha explicat que el projecte, a més de cercar l’excel·lència musical, té en compte la paritat entre homes i dones i les diversitats culturals a l’hora de seleccionar el talent jove. “El projecte també té una branca social per trencar barreres i fer accessible la música a tothom, ha insistit. A banda dels cursos, el YOCPA Project fa assajos oberts al públic, concerts solidaris i projectes d’inclusió social a través de la música. L’any passat l’acadèmia va rebre 172 sol·licituds de músics de 20 països diferents, i finalment se’n van seleccionar 38.