La periodista i musicòloga Victòria Palma ha escrit i conduït ‘El combat de les oblidades’, una peça de radioteatre amb música i lectures de Gemma Nierga, Raquel Sans, Elisenda Roca, Enric Calpena i Martín Llade, que s’ha pogut veure al Petit Palau.

El guió posa veu a tres dones oblidades de la història de la música estretament vinculades amb grans noms com W. A. Mozart, Piotr Ilitx Txaikovski i Manuel de Falla. “Es donar una altra visió d’aquests personatges des del punt de vista de tres dones. Però no he volgut victimitzar-les. El guió parla de tot allò que van poder fer i del que no van poder fer”, explica Victòria Palma.

Tres oblidades

Gemma Nierga s’ha posat a la pell de Maria Anna Mozart, clavecinista i compositora i germana del geni de Salzburg, obligada pel seu pare (Enric Calpena) a deixar els escenaris als 15 anys. A Raquel Sans li ha tocat ser Nadezhda von Meck, mecenes i confident de Txaikovski (Martín Llade), amb qui va mantenir una llarga relació epistolar. “En aquest cas, tot i el pes de ser dona en un món dominat pels homes, va fer el que va voler. Tenia molts diners i això li donava poder”, puntualitza Palma.

I, finalment, Elisenda Roca ha assumit el paper de María de la O Lejárraga, escriptora, traductora, dramaturga i llibretista de Manuel de Falla que va signar sempre amb pseudònim, el del seu marit, Gregorio Martínez Sierra. Calpena i Llade han assumit les veus dels dos homes. L’àudio d’aquesta sessió s’ha enregistrat en format pòdcast i estarà disponible a Palau Digital.