Francisca Rius va ser una gracienca amb unes aptituds per la il·lustració que li van valdre reconeixements i alguns premis, com la Medalla de Plata de l’Acadèmia Provincial de Belles Arts. Però quan, el 1916, es va casar, la seva faceta artística va quedar relegada per la dedicació a la seva família. Rius forma part del llibre ‘Dones de pes. 18 vides de Gràcia’, un recull biogràfic de dones anònimes que van destacar en el seu camp professional. Ara, a més, la seva figura i, sobretot, els seus dibuixos veuen la llum per primera vegada en una exposició al Centre de Cultura Popular La Violeta. 

Una carrera estroncada

Rius va néixer a finals del segle XIX al barri de la Ribera de Barcelona, filla d’una família menestral que tenia una petita fàbrica de mantellines al carrer de Jonqueres. En un fet inusual per l’època, el 1907 va ingressar a l’Escola Llotja. Més endavant va impartir classes com a professora d’arts aplicades a l’Institut de Cultura i Biblioteca Popular per a la Dona. 

“La meva àvia era una persona menuda, molt amable. Ens donava pa amb vi i sucre”, recorda Jaume Ribot, net de Francisca Rius. A la Llotja va conèixer el que havia de ser el seu marit, l’il·lustrador i dibuixant Josep Ribot.

Dibuixos que no veien la llum

“El que estava penjat eren els quadres del meu avi, i els dibuixos de la meva àvia estaven guardats en carpetes; de fet, han estat 100 anys guardats en carpetes”, explica el net, que afegeix: “El meu avi la va eclipsar; ella va viure a la seva ombra perquè ell era l’artista més reconegut”, explica Ribot.

Un dietari testimoni de la guerra

En nou anys, Rius va tenir sis fills, però només quatre van sobreviure. Un d’ells, el més gran, va ser enviat a Andalusia quan va esclatar la Guerra Civil. Rius va començar un diari íntim per explicar-li les vicissituds de la vida quotidiana durant el conflicte. A més de ser un testimoni excepcional del moment, el dietari també ens descobreix una gran escriptora. “En conèixer-la, t’adones d’aquestes dones importants però anònimes, que n’hi ha tantes i tantes a la nostra societat i al nostre entorn”, explica Àngels Tomàs, facilitadora de l’exposició i coordinadora del llibre ‘Dones de pes’. 

La gracienca Francisca Rius tindrà placa

La idea de fer una exposició per descobrir la seva figura arrenca amb la petició de la família d’instal·lar una placa a la casa del carrer de Milà i Fontanals on va viure l’artista. El districte de Gràcia ja ha iniciat els tràmits perquè es pugui col·locar aquesta senyalització. Als nets de la Francisca els agradaria que aquest reconeixement es fes realitat per donar a conèixer la seva àvia, que “ho va dedicar tot a la família i va sacrificar el seu art. Gràcies a això, nosaltres som aquí”, afegeix Jaume Ribot.