L’escriptora saragossana Irene Vallejo ha pronunciat aquest dijous el pregó de Sant Jordi 2021 de Barcelona, organitzat per Biblioteques de Barcelona. Es tracta del primer pregó de Sant Jordi després de la pausa que hi va haver l’any 2020 arran de la crisi sanitària del coronavirus.
Una rebel·lió “contra els dracs i harpies” de la pandèmia
De fet, el pregó de Vallejo no ha evitat parlar de la pandèmia, això sí, en clau literària: “Els mapamundis ens deien que hi ha dracs a territoris inexplorats, i la pandèmia ens ha ensenyat que la vida quotidiana també pot ser un territori desconegut amb dracs i harpies”. Davant d’això, Irene Vallejo ha celebrat que celebrar el Sant Jordi 2021 “serà un acte de rebel·lió contra els dracs i les harpies”.
L’escriptora i divulgadora també ha reivindicat la sensualitat de la lectura: “Els lectors dediquem moltes hores al plaer desenfrenat… Ho fem tombades, assegudes, estirades, encongides, al llit i a altres llocs, alguns cops cap per amunt i d’altres cap per avall”. Vallejo, que ha agraït la feina de les llibreries i les biblioteques ha recordat que el nom “Jordi té la mateixa arrel que orgia”.
Vallejo també ha conversa amb el periodista Xavier Ayén sobre el conjunt de la seva obra i el paper que la lectura i les biblioteques han tingut en la seva vida.
Colau: “No ens resignem i celebrem un Sant Jordi més íntim”
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presidit l’acte del pregó. Abans de la intervenció de Vallejo, Colau ha lamentat que aquest “no serà el Sant Jordi que voldríem”, però ha llançat un missatge d’esperança: “No ens resignem, ens adaptem i celebrem un Sant Jordi atípic que serà més íntim perquè el necessitem més que mai”. De fet, Colau ha assegurat que la cultura i els llibres han tingut un paper clau i terapèutic durant la pandèmia i el confinament, i ha celebrat que “les llibreries han demostrat la seva fortalesa”.
L’alcaldessa ha fet una declaració d’amor de Barcelona cap als llibres (“Barcelona estima la cultura i els llibres”) i ha animat a celebrar el primer Sant Jordi després de l’aturada de l’any 2020: “Demà ens tornarem a emocionar, a demostrar estima, a reivindicar l’amor”. A més, Colau ha defensat les reflexions d’Irene Vallejo: “Reivindicar les paraules com a base de diàleg i de la construcció d’un futur en comú”. De fet, l’alcaldessa ha llegit un fragment del Manifest per a la lectura, de la mateixa Vallejo.
Vallejo, Premi d’Assaig 2020
Irene Vallejo va ser elegida com a pregonera aquest mes de març. És llicenciada en Filologia Clàssica i va obtenir el doctorat europeu a Saragossa i Florència. El seu últim llibre, ‘L’infinit dins d’un jonc. La invenció dels llibres al món antic’, s’ha traduït a més de 30 idiomes i ha rebut guardons de prestigi com el Premi Nacional d’Assaig 2020. També ha escrit novel·les d’èxit com ‘La luz sepultada’ i ‘El silbido del arquero’. Recentment, ha participat en el llibre ‘Pandemia. Miradas de una tragedia’, escrivint-ne un dels pròlegs.
Barcelona té pregoners i pregoneres de Sant Jordi des de l’any 2003, quan Quino (el creador de Mafalda) va ser l’encarregat d’estrenar la tradició. El van seguir José Saramago, Martí de Riquer, Emili Teixidor, Antonio Tabucchi, Alessandro Baricco, Bernardo Atxaga, José Luis Sampedro, Josep Maria Castellet, Raimon, Albert Sánchez Piñol, Donna Leon, John Banville, Claudio Magris, Yasmina Reza, Almudena Grandes i Mia Couto (que va ser l’última pregonera abans de la pandèmia, l’abril del 2019).