Proposta semàfor Mortadel·lo i Filemó

Barcelona ja ha decidit on s’ubicaran els semàfors dedicats a Mortadel·lo i Filemó, un homenatge pòstum al dibuixant Francisco Ibáñez. Tal com ha avançat Catalunya Informació i ha confirmat betevé, n’hi haurà tres: un a la cruïlla de la Gran Via amb el carrer de Bac de Roda, al barri de Provençals del Poblenou, on va viure el creador d’aquests personatges; un segon a la ronda de Sant Pere amb el passeig de Gràcia, a la Dreta de l’Eixample, i un altre en un dels xamfrans del Mercat de Sant Antoni, a Comte d’Urgell amb Manso.

De moment, se n’ha publicat la licitació per un preu de 17.036 €, IVA inclòs. En concret, les empreses que es presentin han de subministrar i instal·lar 16 unitats d’aquests semàfors per a vianants, que hauran d’incorporar dispositius per a persones cegues. A més, es detalla que el disseny el facilitarà el mateix Ajuntament i que en l’òptica verda hi haurà la figura de Mortadel·lo i en la vermella, la de Filemó.

Els semàfors són fruit d’una proposta ciutadana

L’Ajuntament ja va donar el vistiplau a instal·lar aquests semàfors a l’agost, però quedava pendent concretar-ne la ubicació. La iniciativa està impulsada pel professor navarrès Francisco J. Ibáñez. En la seva petició inicial, però, demanava que s’incorporessin els dos personatges a uns 15 o 20 semàfors de vianants de la ciutat.

Una de les propostes inicials era instal·lar-ne un prop de la Biblioteca Gabriel García Márquez, recentment reconeguda com a millor biblioteca pública del món. L’equipament està vinculat al dibuixant perquè era de Sant Martí. De fet, queda a 10 minuts caminant d’on finalment s’instal·larà un dels semàfors.

Ibáñez va deixar petjada entre els veïns

A l’edifici on vivia el dibuixant els veïns han penjat una vinyeta de ’13, Rue del Percebe’, una comunitat de veïns esbojarrada que Ibáñez va començar a crear el 1961.

La mítica ’13, Rue del Percebe’ al portal del dibuixant Ibáñez

Si un es passeja per la cruïlla de la Gran Via amb Bac de Roda, on s’instal·laran els nous semàfors, gairebé tothom coneix Francisco Ibáñez i els seus veïns tenen ara una barreja de pena i orgull després de la mort del ninotaire. Coincideixen a apuntar que el dibuixant barceloní era una persona molt propera i que es podia conversar amb ell qualsevol dia, especialment al costat del quiosc Marjor, del qual era un assidu. Precisament Maribel Paredes, la seva propietària, té un dibuix d’ella mateixa dins del quiosc i amb el Mortadel·lo com a protagonista, un dibuix únic dedicat pel mateix Ibáñez.

El dibuix que Ibáñez va dedicar a la seva quiosquera, la Maribel