Teatre Romea

La Generalitat ha anunciat el primer paquet d’ajudes per al 2021 per pal·liar els efectes de la pandèmia en el sector cultural, especialment afectats per les restriccions. Concretament, la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha explicat que s’injectaran 23.765.000 euros al sector. Són ajudes de les quals se’n podran beneficiar treballadors, companyies i indústries que s’han vist afectades per les restriccions d’aforament.

Sis línies d’ajudes, dividides per sectors

En un comunicat, la Generalitat ha detallat que la partida pressupostària s’ha dividit en sis línies diferenciades. La primera, va destinada a la compensació d’aforaments a sales d’arts escèniques i musicals, amb una dotació de 7,8 milions. El secretari general de Cultura, Lluís Baulenas, ha explicat que tot i que les restriccions sanitàries obliguen a un 50 % de l’aforament en aquests espais, les sales necessiten d’un 66 % d’ocupació mínima per poder funcionar bé. A més, el confinament municipal les ha afectades especialment.

Un segon paquet d’ajudes es destinarà als professionals en actiu, amb 4,5 milions d’euros. S’hi podran acollir les persones que no rebin cap altra compensació de l’administració i les peticions es vehicularan a través del Departament de Treball.

Cinemes i sales de concerts

Per als cinemes i sales de concerts que han hagut de tancar forçosament per les restriccions s’han creat dues línies més: una dotada amb quatre milions d’euros, i la segona amb 4,4 milions. Baulenas ha afirmat que l’objectiu és que “siguin capaços d’obrir” quan es reverteixi la situació sanitària.

També es posarà en marxa una línia d’ajudes de 2,2 milions d’euros per a companyies i artistes que hagin hagut de cancel·lar espectacles per causes mèdiques relacionades amb la covid-19.

Suport a la cultura popular

Per últim, en aquest primer paquet, es destinaran 800.000 euros a despeses estructurals i de funcionament de la cultura popular. Algunes d’aquestes ajudes ja es poden demanar i, d’altres, s’obriran entre finals del mes de febrer i el mes de març.

Segons el Departament de Cultura, en el darrer trimestre del 2020 es van destinar 51,2 milions d’euros a ajuts nous, que va suposar un increment del 18 % en el pressupost i es van atendre més de 7.000 sol·licituds entre professionals, empreses i entitats.