Va lluitar al costat de Rafael Casanova per defensar la ciutat durant el setge de 1714 i oficialment ja forma part de la Colla Gegantera de Nou Barris. Aquest és en Josep Galceran i des d'avui aspira a convertir-se en un dels gegants més importants de la ciutat. ÀLEX MUÑOZ, Colla Gegantera de Nou Barris "Demostrem el compromís que tenim tots els veïns de Nou Barris cap a la nostra ciutat, Barcelona i volem que aquest gegant esdevingui símbol i història no només de Barcelona sinó també de tot Catalunya. Més endavant ja anireu veient les seves actuacions, que seran molt protocolàries." La Colla Gegantera ha volgut que la Coronela de Barcelona apadrinés el nou gegant i per fer-ho han aprofitat un dels dies més destacats al calendari del districte: la Diada Nacional de Catalunya, que com ja es tradició, a Nou Barris se celebra uns dies més tard de l'Onze de Setembre. RAFAEL DELGADO, Fundació Procat "El mateix dia de la Diada, tots anem a un lloc o un altre. En aquest cas va ser la cadena, d'altres anys l'ofrena floral... Llavors per no entorpir que la gent pogués celebrar-ho sempre ho fem el primer dissabte després de l'Onze de Setembre." Per la Fundació ProCat, però, aquest és el primer acte de la Diada de 2014 i del Tricentenari del Setge a Barcelona. ANTONI VIVES, tinent d'alcalde "Ens fan molta falta aquestes entitats i aquestes actituts propositives de reflexió i de gaudi, perque al mateix temps és gaudi de la cultura i això és un regal que no podem rebutjar." "La banda simfònica de Roquetes-Nou Barris i la Coral CantiCorum han posat punt final als actes commemoratius de la Diada Nacional de Catalunya."

El gegant ha estat construït pel Taller el Drac Petit, de Terrassa, i vestit per Goretti Puente, experta en reproducció d’indumentària històrica. Amb l’assessorament de l’historiador Francesc Riart i del president de la Coordinadora de Geganters de Barcelona, Abel Plana, els geganters de Nou Barris han volgut fer la seva aportació al Tricentenari de 1714 recuperant la figura d’un personatge polític força influent a la Barcelona de 1700, sobretot a la part que avui és Nou Barris. Josep Galceran pertanyia al llinatge dels Pinós, terratinents de la zona a qui Felip V els va destruir la Torre del Baró per haver-se mantingut fidels a l’arxiduc Carles III.

El Gegant del Tricentenari ha ballat per primer cop a l’acte commemoratiu de la Diada Nacional de Catalunya a Nou Barris que l’ organitzen anualment la Fundació Procat i el centre cultural Els Propis el primer dissabte després de l’11 de setembre.  La Coronela de Barcelona, la recreació històrica de la milícia que va defensar la ciutat durant el setge de 1713 i 1714, han fet de padrins i mestres de cerimònia de la posada de llarg del nou gegant. La Coronela ha escortat la figura de Josep Galceran i els seus caps han estat els encarregats de lliurar-li el tricorni.

El nou gegant desfilarà durant les properes festes de la Mercè al costat del Baró i la Trini, els dos que fins ara tenia el districte de Nou Barris. El Gegant del Tricentenari esdevindrà un dels símbols d’aquesta commemoració, però té també la vocació de continuar recordant el setge de Barcelona més enllà de 2014.

La Colla Gegantera de Nou Barris es va formar l’any passat per fer-se càrrec del Baró i la Trini, dos gegants que durant 20 anys no tenien colla pròpia que els fes ballar. Després d’uns mesos adequant-ne el vestuari i aprenent a bellugar-los, la colla va celebrar el maig passat la primera trobada gegantera a Nou Barris després de molts anys i ara ja es planteja nous reptes després d’estrenar el seu nou Gegant del Tricentenari.