Fina Rifà

(ACN) El jurat del premi Maria Rius ha atorgat aquest divendres el guardó de la seva segona convocatòria a la il·lustradora del Clot Fina Rifà. En la categoria d’honor a títol pòstum, el jurat ha premiat el dibuixant Francesc Vila i Rufas, Cesc.

Fina Rifà ha agraït el premi, organitzat per les llibreries Laie i La Caixa d’Eines, i ha evocat els orígens de la seva vocació, inspirada en els llibres d’il·lustradors com Junceda, Lola Anglada o Torné Esquius que hi havia a casa seva quan era petita. Tant Fina Rifà com Maria Rius han coincidit en el fet que continuen en actiu sempre que els projectes que els presentin siguin prou engrescadors.

La llarga trajectòria professional de la barcelonina Fina Rifà es caracteritza, com han explicat els organitzadors, per compaginar la creació i la docència amb l’objectiu de convertir la il·lustració en una eina educativa i cultural valuosa. Les seves obres a revistes, àlbums il·lustrats i llibres de narrativa i poesia, premsa o cartells l’han fet mereixedora de participar en exposicions individuals i col·lectives. A més a més de la col·laboració amb l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya (APIC), les seves classes d’il·lustració per a alumnes i de formació per a mestres són una extensió del “compromís per a la dignificació de la professió”.

El premi Maria Rius va néixer l’any 2018 impulsat per les llibreries La Caixa d’Eines i Laie amb l’objectiu de ressaltar la trajectòria d’una il·lustradora o d’un il·lustrador que sigui un referent i que hagi apropat la lectura als més petits.