‘Tremolors: històries de la batalla de l’Ebre’ s’etrenarà el 3 de juny a les 14.25 h. En total són 18 capítols que reviuran setmanalment el conflicte que va tenir lloc entre el 25 de juliol i el 16 de novembre del 1938 i va costar la vida a 30.000 persones. La sèrie documental compta amb la participació d’historiadors, testimonis, mapes i grafismes per explicar com va evolucionar el front de guerra durant les 18 setmanes de la batalla.

Canal Terres de l’Ebre, TAC12 i La Xarxa de Comunicació Local han coproduït la sèrie. El projecte parteix de la idea que s’ha escrit molt, però encara no s’ha dit tot sobre la batalla de l’Ebre. El pas del temps ha permès noves mirades i fer nous càlculs que xifren un resultat esfereïdor: 30.000 morts, 75.000 ferits i 15.000 presoners.

La sèrie no s’ha volgut centrar tan sols en allò que passava en el front de l’Ebre des d’una perspectiva estrictament militar, sinó que també posa el focus en la rereguarda, entesa en un sentit ampli. Aporta una visió nacional, ja que la batalla de l’Ebre no va tenir lloc tan sols a tocar del riu, sinó que s’emmarca en un escenari de guerra total, en els bombardeigs de ciutats i pobles i en el paper de la rereguarda catalana i de la indústria bèl·lica com a peces fonamentals.

En aquest sentit, cal destacar la participació d’historiadors i investigadors com Josep Maria Solé i Sabaté, Josep Sànchez Cervelló, David Tormo, Queralt Solé, Francesc Xavier Hernàndez, Jordi Piqué, Roc Salvadó, Joan Maria Thomàs, Andreu Caralt o Ramon Arnabat. També avalen la sèrie el Memorial Democràtic a través del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre, COMEBE.

On i quan es podrà veure la sèrie?

‘Tremolors: històries de la batalla de l’Ebre’ es podrà veure de dilluns a divendres a les 14.25 h per TDT.