L’antiga Fabra i Coats s’ha convertit en un referent cultural de la ciutat. S’hi organitzen activitats tot l’any i ja s’ha inaugurat el Centre d’Art Contemporani de Barcelona, un espai d’exposicions que treballarà conjuntament amb la Fàbrica de Creació per impulsar, també, projectes d’artistes residents. El recinte, a més, acull diversos esdeveniments musicals com els festivals Cara B, Say It Loud o MIRA, entre d’altres. Ara, però, alguns dels organitzadors han mostrat preocupació per la seva continuïtat al recinte fabril.

Problemes de convivència amb els veïns

El mes de desembre es van inaugurar 41 pisos de protecció oficial dins de la fàbrica. Estan molt a prop de l’espai destinat als concerts i això els ocasiona molèsties com soroll i tremolors. Els veïns asseguren que són conscients que aquests concerts se celebren des de fa anys, però demanen que es busqui una solució per poder compaginar les activitats culturals de la Fabra i Coats amb el seu descans.

L’Ajuntament s’ha compromès a trobar una manera de garantir que la música i els veïns puguin conviure sense problemes. Daniel Granados, delegat de Drets Culturals de l’Ajuntament, afirma que han demanat als veïns que entenguin el context cultural del recinte i assegura que ja estan buscant solucions: “Estem fent un estudi per una possible inversió per fer els aïllaments acústics necessaris perquè les activitats puguin continuar.”

Els festivals musicals, preocupats

El consistori ha enviat un missatge de calma. Granados assegura que els festivals continuaran i ha volgut posar en relleu la importància que tenen per al teixit cultural del barri. Tot i això, els directors d’alguns festivals ja han fet públic el malestar per aquesta situació i han reconegut que veuen difícil compatibilitzar la normativa municipal amb les activitats musicals que desenvolupen.

Des del festival Say It Loud, un cicle de concerts que inclou activitats per destacar la dimensió comunitària de la música, han publicat un comunicat en què expliquen que veuen perillar la 13a edició d’aquest esdeveniment. Asseguren que els festivals de petit format no tenen lloc a la ciutat i critiquen que “la gestió de la situació ha estat poc previsora i curosa amb els diferents projectes que s’hi celebraven”. També afirmen que esperen “una resolució satisfactòria”.

Comunicat Say it Loud

Tant els organitzadors dels festivals com els veïns esperen reunir-se amb l’Ajuntament aviat.