JOAN MORALES, director de Descobrir Catalunya Nosaltres "Com a revista que ens dediquem a parlar del territori, per tant normalment a portar gent de Barcelona i l'àrea metropolitana a les comarques, ara convidem a que vinguin a Barcelona les comarques per portar el bo i millor."

La jornada d’avui ha estat dedicada a conèixer l’Alta Ribagorça a través dels elements més representatius de la comarca, entre els quals destaquen el conjunt romànic de la Vall de Boí i les falles del Pirineu,recentment reconegudes per la UNESCO com a patrimoni de la Humanitat.

Al llarg del dia s’han celebrat jocs tradicionals de l’Alta Ribagorça, actuacions musicals, balls, una mostra de productes agroalimentaris, tallers i una presentació dels trets distintius de la comarca. La jornada ha finalitzat amb el cercavila ‘La festa del foc’, a les 18 h a la plaça Comercial, davant d’un públic de totes les edats. El cercavila ha comptat amb l’actuació d’acordions diatònics, balls tradicionals i baixada i cremada de falles enmig de la plaça.

Les falles dels Pirineus o de l’Alta Ribagorça són una tradició en què els participants encenen una foguera a la muntanya i, des d’aquell punt, centenars de persones duen el foc fins al centre del poble. La cremada de falles que ha tingut lloc avui al Born ha estat una petita representació del que és en realitat.

Entre el públic hi havia moltes persones que han vingut expressament de l’Alta Ribagorça i es mostraven entusiasmades i orgulloses que les seves tradicions es donin a conèixer a Barcelona a través d’El Born. Simultàniament a l’inici de la cremada, en què han participat adults i nens, s’ha ballat el tarero, una dansa originària de Vilaller, un poble de l’Alta Ribagorça.