On dormen els gegants? Els alumnes de l'escola bressol La Filadora ho han descobert avui. Aquests altres, de l'Escola La Maquinista han viscut la sensació de fer castells gràcies al ‘Castelloscopi’. Una instal·lació audiovisual en forma de castell que substitueix els castellers per pantalles. Cadascuna representa una posició, des de la pinya fins a l'enxaneta. FRANCESC FABREGAT, cap de cultura popular de Barcelona "El que hem volgut és fer que aquests nens puguin practicar i ser protagonistes aprenent a fer de geganters, sardanistes, diables. I, a la vegada, aplegar els directors dels centres cívics i dels casals de barri de Barcelona per conèixer aquests tallers. D'aquesta manera, després ells els programaran el cap de setmana perquè els tallers els puguin viure les famílies, pares i nens conjuntament, i ser ells protagonistes en primera persona de la cultura popular." Aquests tallers per a escoles són les primeres activitats de la primera Mostra del patrimoni immaterial a Barcelona. Som cultura popular és un esdeveniment que aplega el sector associatiu i a professionals de museus i antropòlegs. Fins diumenge, el recinte i els entorns de Fabra i Coats acolliran 150 activitats relacionades amb la cultura popular. Com ara, exposicions, mostres de gastronomia i de cinema etnogràfic, debats per a professionals del sector i també actuacions familiars.

Els estudiants de l’Escola la Maquinista han participat en tallers per conèixer què sent un casteller, amb el Castelloscopi dels Castellers del Poble-sec, i han après a ballar sardanes. Els més petits, els infants de l’escola bressol La Filadora, han pogut veure de prop un gegant.

La mostra Som Cultura ha programat unes 300 activitats entre el 21 i el 24 de gener. Hi ha actuacions de diferents àmbits de la cultura popular com ara danses tradicionals, bastoners, gegants o teatre. També hi ha espai per a la gastronomia i tallers infantils i familiars gratuïts. A més, hi ha una mostra d’entitats amb la participació d’una trentena d’associacions de la ciutat i una vintena d’arreu dels territoris de parla catalana. També destaca una exposició d’exposicions sota el nom de Museu Nòmada, que agrupa 43 mostres divulgatives creades per diversos col·lectius catalans.

Totes les propostes seran a Sant Andreu. El recinte de la Fabra i Coats és l’epicentre de la cita però també s’estén al CEIP Can Fabra, a la Societat Cultural i Esportiva la Lira, a la Biblioteca Ignasi Iglésias Can Fabra i al casal de barri Ateneu l’Harmonia.