Aprendre a jugar a jocs tradicionals o sentir en directe el so dels bastons durant els balls, però sobretot saber per què la cultura catalana és com és. Francesc Fabregat, director Cultura Popular ICUB: "Aquest 'Museu nòmada' ha reunit aquí a Fabra i Coats totes les parts del concepte general de patrimoni immaterial, amb unes exposicions que s'han anat fent en els últims anys entre el Museu Etnològic de Barcelona i la Xarxa de Cases de la Festa, d'un format senzill com és un 'roller' però que permet posar-ho dins un maleter d'un cotxe i emporta-se-les." Tot aquest patrimoni immaterial es manifesta en àmbits tan diversos com les danses, la música o la gastronomia. Per mantenir-lo viu hi tenen un paper clau les associacions i entitats culturals, que també tenen el seu espai a la mostra d'entitats de Som Cultura Popular. Helena Picó, Federació d'Ateneus de Catalunya: "Dins un Ateneu pots trobar corals, esbarts dansaires, balls de bastons, teatre... La gent jove sembla que té més curiositat per aquest món." Rubén Ramiro, cap de colla dels Bastoners de Sabadell: "De fet actualment la junta de la Coordinadora de Ball de bastons és bastant més jove del que solia ser." El format d'aquesta primera edició satisfà el públic més professional com gestors culturals, i les famílies, que participen d'activitats pròpies de festa major en un mateix espai. David Marín, visitant: "Era una oportunitat de veure plegats els gegants, els castellers, l'esbart i així tenen l'oportunitat de passar-s'ho bé jugant una mica." L'entrada a Som Cultura Popular és gratuïta i estarà oberta fins demà al migdia.

L’exposició “Museu nòmada” agrupa 43 mostres divulgatives i està coordinada pel Museu Etnològic. La temàtica és ben diversa, des de la moixiganga al Campanar de Gràcia, passant per les cançons de Pandero o la història dels ateneus catalans. Tal com suggereix el seu nom, la intenció és que la mostra pugui viatjar per tot el territori català. A l’Espai de les pantalles es pot veure una mostra de cinema etnogràfic, que inclou una selecció d’audiovisuals amb tradicions del país.

A la Fabra i Coats hi ha debats i xerrades sobre antropologia i cultura popular, amb la participació d’un públic expert. Però també s’hi fan un munt d’activitats adreçades a un públic més general, que engloben les actuacions de bastoners, gegants, i espectacles de dansa i teatre. Les famílies també hi tenen el seu espai amb els tallers infantils i gratuïts que es fan durant tot el dia. La gastronomia també té un espai reservat a Som Cultura Popular. Cada dia s’hi ofereixen diferents productes de la terra; aquest dissabte, ha tocat fer un tast de caves. També s’hi ha fet una arrossada popular per a 180 persones, iniciativa de l’associació de promoció gastronòmica ‘El cargol graciós’.

Tot i que l’epicentre de Som Cultura Popular és l’antiga fàbrica Fabra i Coats, també hi ha programació en altres equipaments de Sant Andreu. La mostra neix amb la intenció d’aglutinar tot el patrimoni cultural català en quatre dies. El tret de sortida d’aquesta primera edició es va fer dijous passat. Diumenge és el darrer dia. En total hi participen 50 entitats, 30 de Barcelona i 20 de la resta de Catalunya.