Els trabucaires de la Trinitat Vella estan organitzant una recreació històrica d'un esdeveniment que va ocórrer al barri a principi del segle XIX. Es tracta de la crema de l'ermita de la Santíssima Trinitat i la masia de Ca n'Oller durant la Guerra del Francès. Aquests dies preparen el guió perquè volen que hi participin totes les entitats del barri. PACO CORTÉS, president de l'Escamot de la Santíssima Trinitat "Somos alrededor de unas 100 personas. Es importante pero no creo que nos cueste mucho porque las entidades que hay en el barrio son muy participativas y colaboran mucho. Yo creo que en este aspecto puede salir bien." La recreació històrica es farà al Parc de la Trinitat durant la mostra multicultural d'entitats que hi haurà al maig. Una trobada que coincidirà amb el primer aniversari dels trabucaires. Van ser quatre amics que sortien a caminar per la muntanya els qui van decidir fundar aquesta entitat. Les colles de Sant Andreu i Santa Coloma van apadrinar el seu bateig de foc. JOSEP JORDÀ, cap de colla de l'Escamot de la Santíssima Trinitat "Hem sortit unes 14 vegades ben bé, hem estat a Sant Antoni, a Sant Andreu i de fora de Barcelona hem estat a Figueres i aquest any ens toca a Cardedeu." Actualment són sis les persones que formen l'Escamot de la Santíssima Trinitat i tots són homes. Aquest any, l'entitat es proposa fer créixer el nombre de trabucaires fins a la desena.

Al s. XVII, per entrar a Barcelona pel nord calia passar primer pel coll de Montcada i després pel coll de Finestrelles. La resistència formada per escamots de pagesos aprofitava aquests indrets per preparar emboscades a les tropes franceses. Per això, les represàlies contra les masies que hi havia en aquestes zones rurals eren habituals. El coll de Finestrelles estava situat en un dels extrems del barri de la Trinitat Vella actual. EL 1808 l’exèrcit francès va cremar la masia de Ca n’Oller i l’ermita de la Santíssima Trinitat. Les cremes es van produir amb una setmana de diferència. Aquest episodi tràgic és el que l’Escamot de la Santíssima Trinitat ha decidit recrear.

Tot i que la representació es farà al maig, l’entitat de trabucaires ja ha començat a treballar en el projecte. Actualment, estan fent el guió i planejant tots els aspectes tècnics i logístics. La recreació històrica es farà al Parc de la Trinitat i hi participaran un centenar d’actors i figurants. Els voluntaris seran persones del barri. L’entitat vol que “les persones que viuen a la Trinitat Vella s’involucrin en el projecte” i esperen que se sentin orgullosos de la recreació i, per tant, de pertànyer al barri. L’objectiu és repetir la recreació històrica un cop a l’any i que s’inclogui dins del calendari d’esdeveniments culturals que s’organitzen anualment a la ciutat. Tenen el suport tècnic del Centre Cívic Trinitat Vella, el suport artístic de l’entitat teatral la Jarra Azul i l’assessorament històric del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias.

L’Escamot de la Santíssima Trinitat és una colla de trabucaires que es va crear el maig del 2015. Es tracta de la cinquena colla trabucaire de la ciutat, la segona del districte de Sant Andreu. Els quatre fundadors es coneixien del barri. Els seus fills anaven plegats a l’escola i acostumaven a fer sortides a la muntanya tots junts. Un cap de setmana, durant una excursió, van parlar de la riquesa d’entitats culturals que hi ha a la Trinitat Vella. Però van coincidir en què n’hi havia poques relacionades amb la cultura popular. Llavors, van pensar que era bona idea crear-ne una de trabucaires. A partir d’aquí es van informar i assessorar sobre el tema, van obtenir el permís d’armes i es van comprar els trabucs. Durant aquest temps han tingut el suport de l’Ajuntament i de la Coordinadora de Colles de Trabucaires de Catalunya. Un any després, sis homes formen la colla de trabucaires tot i que esperen que “aviat alguna dona s’animi a formar-ne part”. L’Escamot de la Santíssima Trinitat ha fet fins ara una quinzena de sortides i, fins i tot, ha participat en la XXXIII Trobada Nacional de Trabucaires que, el 2015, es va fer a Figueres.