Les 19 pintures de l’exposició “Incòlume. Natures mortes del Segle d’Or” no s’han exposat mai i aquest divendres s’estrenaran a les parets del MNAC. Les peces arriben procedents de mans privades i se sumaran durant cinc anys als bodegons del segle XVII que ja posseeix el museu. A més, es veurà l’obra de pintors que no estan representats en la col·lecció del MNAC, com Juan de Arellano, Juan de Espinosa, Tomás Hiepes o Juan van der Hamen.

La mostra vol reivindicar que les natures mortes són més que una representació decorativa. Aquest gènere està molt lligat al pensament, la poesia i el teatre del Segle d’Or. De fet, les composicions al·ludeixen a temes com el “carpe diem” o el pas del temps, com és el cas de ‘Vanitas’.

“Incòlume. Natures mortes del Segle d’Or” convida a recórrer l’ampli ventall d’aquest gènere. Així doncs, podem veure el contrast de la vida senzilla en una casa de pagès de ‘Natura morta amb cistella de fruites, carabassa i raïm’ i l’aixovar domèstic de les famílies amb més poder adquisitiu.

També s’hi representa el subgènere dels gerros de flors, que va arribar a tenir pintors especialitzats com Juan de Arellano i tenia un clar caràcter decoratiu.