L’Encarnación López i el José Montes contemplen el desaparegut barri del Somorrostro, lloc que va ser casa seva fins que van tenir poc més de 10 anys. ENCARNACIÓN LÓPEZ, veïns del desaparegut barri del Somorrostro “Esto eran las barracas del gas y más adentro el Somorrostro, y en la medida que iban quedando barracas vacías porque les daban los pisos cambiàbamos de barracas.” JOSÉ MONTES, veí del desaparegut barri del Somorrostro “Cuando pasamos al Somorrostro, mi madre tuvo la fortuna de que le dieran la casa de Carmen Amaya, la bailaora, aquello ya no era una barraca, era una casa.” Tot i la duresa de la vida a les barraques, ja que no tenien ni aigua ni llum, els seus records no són amargs. ENCARNACIÓN LÓPEZ, veïna del desaparegut barri del Somorrostro “El día a día lo vivía bonito, aunque todo precario y lo ves ahora y dices: ¡madre mía cómo hemos vivido! pero lo he vivido bonito.” JOSÉ MONTES, veí del desaparegut barri del Somorrostro “Teníamos una pequeña comuna, no había agua, en el cual había un cubo debajo, cuando el último que llegaba tenía que ir a la playa a tirarlo.” 50 anys després de l’enderroc del Somorrostro, aquests veïns recorden positivament l’experiència que van viure-hi. JOSÉ MONTES, veí del desaparegut barri del Somorrostro “No tengo por qué avergonzarme de nada, en absoluto. La prueba la tiene que al menos en mi caso, supongo que en algunos casos más, del Somorrostro entré en la Salle.” ENCARNACIÓN LÓPEZ, veïna del desaparegut barri del Somorrostro “Me quedo con casi todo, porque eso te hace la vida, o te haces dura, o estàs con los recuerdos, pero que yo malos recuerdos no tengo.”

La Primera Semana Naval, una celebració militar del franquisme el 1966 va ser l’excusa de les autoritats de l’època per acabar amb el barraquisme al Somorrostro. Aquesta zona al barri de la Barceloneta va arribar a tenir fins a 2.400 barraques, algunes fetes de fusta i de pedra, i una població propera als 15.000 habitants. 50 anys després de l’enderroc forçós una exposició al Centre Cívic Barceloneta, que es pot visitar fins al 26 de juliol, en recorda l’efemèride amb imatges de la vida en aquestes cases, moltes fetes amb materials que rebutjaven les indústries properes com la Maquinista o la Fàbrica del Gas.

Molts dels desallotjats van anar a viure al polígon de Sant Roc a Badalona, bé en habitatges o en barracons. L’exposició, que també inclou l’audiovisual d’en Josep Corrons ‘Barraques de Barcelona’, està organitzada per la Comissió Ciutadana per a la Recuperació de la Memòria dels Barris de Barraques de Barcelona, amb el suport dels districtes de Ciutat Vella i de Sant Martí. Els comissaris són Alonso Carnicer i Sagra Grimal.