Potser no tothom coneix el seu nom, però sí les seves fotografies. Philippe Halsman és l'autor d'algunes de les imatges més icòniques del segle XX: Alfred Hitchcok, Audrey Hepburn... La llista de personalitats, sobretot del món de l'espectacle i el cinema, que han posat per a la seva càmera és llarga, entre les quals destaca la relació que va establir amb Marylin Monroe. ANNE LACOSTE, comissària de l'exposició "Es pot veure l'evolució de la carrera de l'actriu, des que va començar el 1949 fins que ja era tota una estrella el 1959, però també és un exemple de l'evolució del treball com a retratista de Halsman." Entre les imatges de la musa, aquesta suspesa a l'aire. Halsman feia saltar les celebritats per capturar la cara més natural. Aquest va ser un dels seus projectes més personals. ANNE LACOSTE, comissària de l'exposició "Com a retratista volia crear fotografies autèntiques, i quan la gent saltava, no fixava tant la seva atenció en la càmera. Va ser un gran èxit, i avui dia encara es fa servir aquesta tècnica per crear fotografies originals." L'exposició també dedica una atenció especial a l'estreta relació professional i personal que va establir amb Salvador Dalí, amb qui va col·laborar durant gairebé 40 anys. Entre els seus projectes més ambiciosos i excèntrics, les fotografies dedicades al bigotí de Dalí.

‘Philippe Halsman. ¡Sorpréndeme!’ és la retrospectiva més completa que s’ha fet fins ara de l’obra del fotògraf gràcies al fons artístic familiar. A la mostra es poden veure algunes de les seves fotografies més icòniques al costat d’altres més desconegudes. Entre les peces inèdites hi ha fulls de contacte, proves d’impressió i fotomuntatges originals.

Fotògraf autodidacte i exponent del surrealisme

Helsman va ser un professional de la fotografia autodidacte que va desenvolupar una amplia cultura visual i es va deixar inspirar pel corrent batejat com a Nova Visió. L’artista va experimentar amb la fotografia al seu estudi i va recrear un ampli imaginari inspirat directament en el surrealisme.

El viatge per l’univers creatiu del fotògraf finalitza amb un espai dedicat a l’estreta col·laboració professional que va establir amb Salvador Dalí. Es van conèixer a Nova York i van compartir projectes durant 37 anys. Entre els més ambiciosos i excèntrics, hi ha tota una sèrie d’imatges dedicades al bigoti de Dalí.

La mostra s’estructura en quatre parts i comença amb als anys que Halsman va passar a París, on ja va despuntar com a retratista. Va fotografiar molts personatges famosos, especialment del món de l’art, i va rebre encàrrecs de les publicacions més prestigioses de l’època: ‘Journal d Modes’, ‘Vogue’, ‘Le Monde Illustré’, ‘Vu’ o el diari ¡Le Journal’. Tot i que no es tracta d’una exposició cronològica.

La musa del cinema

Entre la llarga llista de celebritats que va fotografiar destaca Marylin Monroe. La primera imatge és de la jove aspirant a actriu, que després es va convertir en estrella del cel·luloide. A través del treball de Halsman es pot veure l’evolució de l’artista, i també del retratista.

La mostra també exposa bona part de les portades que va publicar per a la revista ‘Life’ i un dels projectes més personals de l’artista ‘Jumpology’, en què fotografiava als famosos saltant. Per Halsman era una manera de captar els personatges amb naturalitat i aconseguir fotografies originals.

La mostra és una producció del Museé de l’Elysée de Lausana en col·laboració amb el Philippe Halsman Arxhive de Nova York.