Josep Callejón, president del Grup d’Estudis Coll–Vallcarca, ha dibuixat durant anys el patrimoni dels barris del Coll i Vallcarca i els Penitents. Ara, aquestes il·lustracions es poden veure en una exposició al Centre Cívic el Coll – la Bruguera en què es fa un recorregut pel passat i el present de la fisonomia arquitectònica dels barris de muntanya. Amb aquesta mostra que serà itinerant es vol visibilitzar la història d’aquesta zona.

Són dibuixos basats, la majoria, en fotografies antigues que Callejón ha copiat amb llapis, retoladors i la tècnica del difuminat configurant un univers en blanc i negre. Algunes de les il·lustracions són edificis que ja només queden a la memòria. És el cas de Can Carol, que, com explica l’autor, Josep Callejón, “era una masia que estava dins del Parc Güell, al costat de la font de Sant Salvador, era on vivien els guardes del parc. Era una masia que la van deixar perdre”. Aquesta com d’altres ja no existeixen, però també hi ha dibuixos d’edificis que continuen formant part del paisatge dels barris del nord de Gràcia com la finca Jujol, els Arabescos o l’Alberg Mare de Déu de Montserrat.

21 anys a la Bruguera

Callejón va néixer al barri del Coll i va treballar durant 21 anys a l’editorial Bruguera al Departament d’Administració. Tot i que no era la seva professió, dibuixar sí que es va convertir en la seva passió i va començar, primer sobretot amb éssers vius, i més endavant amb arquitectures. Callejón recorda que fins i tot va fer alguns dibuixos humorístics i va participar en algun concurs a la Bruguera: “L’any 66 es va convocar un concurs de dibuixos per a tot el personal, a mi em van donar el segon premi, però el primer premi li van donar al Perich, ell mateix em va dir: ‘El primer premi és teu, però a mi me l’han donat perquè sóc el Perich’.”

La rodalia

A més, del patrimoni arquitectònic dels barris de muntanya, Callejón també ha volgut plasmar la roladia, com ell les anomena. Aquí podem trobar dibuixat des de l’Arc del Triomf al Taj Mahal de l’Índia.

L’exposició es pot visitar fins al 28 de setembre al Centre Cívic el Coll – la Bruguera, i després es traslladarà al Centre Cívic la Sedeta.