Els protagonistes del webdoc són els treballadors, que han explicat de primera mà com era el dia a dia a Bruguera. Josep Callejón, que hi va treballar 21 anys, diu que per ell era com estar a casa, ja que pràcticament tota la família estava vinculada a l’editorial. A més, l’empresa oferia activitats d’oci i de cures, tenia un consultori mèdic, un club social, un menjador…

L’equip encarregat de crear el webdoc explica que volia donar el protagonisme als extreballadors i les seves vivències. Com diu Helena Nualart, de l’Observatori de Vallcarca, “ens vam adonar que s’havia parlat molt dels dibuixants, dels guionistes, del producte Bruguera, i no s’havia parlat mai dels seus treballadors i són gent sense la qual això no hauria existit”.

Els materials i la documentació l’han anat aportant els mateixos treballadors i la família Bruguera. De fet, l’any 2009 el Centre Cívic el Coll–la Bruguera va començar un projecte de recuperació de la memòria històrica de l’editorial i ja va recollir molts d’aquests arxius que ara s’han pogut aprofitar.

Els treballadors indicaven l’hora als veïns

A més, des de l’Observatori de Vallcarca han volgut donar suport a les entrevistes amb documentació històrica de l’empresa, que ha permès reconstruir la història de la lluita obrera que va tenir lloc al barri del Coll i que ha marcat diferents generacions. Albert Caballero, de l’Observatori de Vallcarca, explica que per exemple, a mitjan anys 70, quan l’empresa va començar a traslladar divisions a Parets del Vallès, una de les causes que la va fer tancar va ser el Pla General Metropolità, que no permetia la construcció de naus industrials. Aquesta pla, encara present i debatut a Vallcarca, va precipitar la marxa de Bruguera i va ser el detonant d’una crisi econòmica molt forta al barri. Xavi Franch, director del Centre Cívic el Coll-la Bruguera, creu que l’editorial va marcar el ritme econòmic i vital del Coll: “Molta gent ens diu: ‘Nosaltres sabíem l’hora que era perquè vèiem les onades de gent de color blau, amb la granota blava, que baixaven o pujaven, i llavors ho sabíem, mira, les tres, ai, mira, les vuit’”.

De moment, només s’ha publicat una part del gruix d’informació que ha recopilat l’equip del webdoc. La resta s’anirà penjant per capítols i temàtiques. Es parlarà de temes com el sindicalisme, els valors, la crisi o la cadena de producció. També de la qüestió de gènere a l’empresa o si Bruguera es podria considerar com una colònia fabril al Coll.