Fins al 17 de març es pot veure a la Filmoteca la mostra “Jeff Bridges, Lebowski i altres grans instantànies”. L’exposició, que coincideix amb la retrospectiva que la Filmoteca dedica a l’actor, descobreix el seu vessant de fotògraf de rodatge. A mitjans dels anys 70 i amb una càmera que li va regalar la seva dona, Jeff Bridges va reprendre un llenguatge que ja el fascinava de jove. L’exposició ens apropa al vessant xafarder de l’actor, que aprofita els temps morts dels rodatges per captar-ne algunes interioritats. Així, podem veure instantànies de Peter Bogdanovich preparant una escena de ‘Texasville’, de Julianne Moore mentre la maquillen per a ‘El gran Lebowski’, de Ridley Scott durant el rodatge de ‘Tempesta blanca’ o de Barbara Streissand durant el de ‘L’amor té dues cares’, que va dirigir i interpretar al costat de Jeff Bridges.

Jeff Bridges rere la càmera

Bridges retrata en blanc i negre i empra una càmera Widelux panoràmica amb lent fixa de 28 mil·límetres. Això li obre la porta a captar perspectives de 180 graus. A més, té un obturador que permet exposar la pel·lícula mentre dura un escombrat. Sovint el fa servir per fer retrats en dos temps de companys de professió, com Meryl Srteep, Michelle Pfeiffer o John Turturro. Hi apareixen adoptant actituds facials oposades, de drama i comèdia.

Per nombre de fotografies, destaquen dues de les pel·lícules en les quals va actuar Bridges: ‘El gran Lebowski’, dels germans Cohen (19 imatges), i ‘Tempesta blanca’, de Ridley Scott (set imatges). 27 fotografies són de rodatges d’altres films, mentre que n’hi ha 18 dels esmentats retrats en dos temps.