Arriba al CCCB una exposició temàtica sobre intel·ligència artificial que es podrà visitar des del 18 d’octubre i fins al 17 de març del 2024. “IA. Intel·ligència artificial” explora la història, el funcionament, les possibilitats de creació i els reptes ètics i legislatius d’aquesta nova tecnologia que diuen que ho ha de capgirar tot.
En aquesta mostra es podran veure diverses instal·lacions noves fetes amb IA i creades per a aquesta ocasió:
- ‘Maria CHOIR‘. És una instal·lació interactiva amb una reproducció sintètica de la veu de Maria Arnal que harmonitza a temps real el que canta el visitant. És un híbrid humà-digital que va evolucionant. El visitant també es pot gravar la veu per contribuir a la creació d’una veu sintètica col·lectiva que acabarà amb una peça musical.
- ‘Eco i l’oracle‘. Obra sobre actualitat d’IA. La instal·lació es va actualitzant amb notícies noves d’IA amb un model sintètic de la veu d’Eduard Escofet.
- ‘Common-Al-Verse‘. La instal·lació col·laborativa i interactiva explora la lògica directa d’interacció entre humans i agents d’intel·ligència artificial a través de la comunicació no verbal i una comunicació més sensorial i emotiva.
- ‘Bilions d’operacions per segon‘. Aquí s’ofereix una petita mostra de com la supercomputació permet l’ús de tècniques de la IA per accelerar la investigació científica.
- ‘El Bongosero’. Una bateria a les teves mans. Projecte que analitza com la IA modela el món de les produccions musicals. El visitant pot interactuar i estrenar un sistema de creació musical basat en la IA.
- ‘La veu ignota’. Experiment literari per desxifrar la veu de les balenes. Es parteix d’un arxiu amb sons de cetacis i es transforma amb IA amb una ficció sobre el canvi climàtic en el fons marí.
A banda de les instal·lacions, s’han programat diversos debats sobre la IA aplicada a diferents disciplines. També hi haurà tallers per poder jugar amb la IA, xerrades i visites adaptades per a estudiants de secundària i batxillerat. Segons Judit Torres, directora del CCCB, l’objectiu de l’exposició és generar debat públic entorn a la intel·ligència artificial i que es puguin respondre totes les preguntes que genera aquesta tecnologia, com per exemple: “Ens traurà la feina?”.
La plataforma Filmin també col·labora amb l’exposició i obre un canal entorn als temes de l’exposició i programa pel·lícules relacionades amb la IA.
L’exposició està coproduïda pel CCCB i el Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación a partir d’una exposició original comissariada per Barbican Centre de Londres. Visitar la mostra costa 6 €.