La parada de metro de Paral·lel va ser el primer escenari en què van mostrar-se al públic Las Glorias Cabareteras. Des de llavors, el duet format per Marta Bernal i Glòria Martínez no ha deixat de portar el seu xou de cabaret a escenaris alternatius del país. Ens visiten a ‘Plaça Tísner‘ coincidint amb la seva actuació al festival Escena Poblenou. La cita serà dissabte, 21 d’octubre, a les 21.30 h, al Centre Moral i Cultural del Poblenou.

Per ser una Gloria no has de prendre’t gaire seriosament”

Improvisació i humor

L’espectacle ‘El show de las Glorias‘ manté el nom des de fa anys però canvia el contingut a cada bolo. Sota el paraigua del cabaret, les dues vedets despleguen un ampli ventall de recursos, sense guió i al llarg de més d’una hora, en què canten, ballen i expliquen històries mentre interactuen permanentment amb el públic amb sorna i humor. “Assajar és molt avorrit”, assegura Glòria Martínez. Elles prefereixen “entrenar”, és a dir, quedar i xerrar de les seves experiències quotidianes per crear un pòsit que més tard sorgeix espontàniament a l’escenari.

El xou ens fa de teràpia”

Cabaret en “c”

Las Glorias Cabareteras insisteixen a dir que se senten identificades amb el cabaret que s’escriu en “c” i no en “k”, per distanciar-se de la mirada més política i intel·lectual de la tradició berlinesa. Reivindiquen les vedets que van brillar al Paral·lel dels anys 80 i lamenten que la ciutat no tingui un circuit estable en veure aquest tipus d’espectacles.

El “mosaic” de Las Glorias Cabareteras

  • Un paisatge: Cala Vedella. La Glòria es confessa enamorada de les postes de sol que es poden gaudir des d’aquest bonic racó d’Eivissa.  
  • Una lectura: ‘Fucking New York’, de Laura Calçada. Aquest llibre sobre les vivències esbojarrades de l’autora a la ciutat que mai dorm és un dels últims que ha devorat la Marta.  
  • Un referent: el duet format per la Desi i el Rubén, que trobareu els divendres i dissabtes a El Cangrejo. El seu espectacle és un clàssic de les nits al Raval.  
  • Un amulet: una fotografia de Margarita Xirgu. La imatge de la popular actriu acompanya Las Glorias Cabareteras en totes les seves actuacions, en què també tenen a prop Carmen Martín Gaite.  
  • Un sala: El Molino dels anys 80. A les Glorias Cabareteras els agradaria haver pogut pujar a aquest escenari, on brillaven vedets com la Maña o Merche Mar.  
  • I una plaça: la de les Glòries Catalanes. I no només perquè faci joc amb el seu nom artístic, sinó perquè és un espai proper als barris on han crescut. 

L’entrevista sencera, al ‘Plaça Tísner’