Foto: Guillem Roset (ACN)

(ACN) L’editorial Navona ha presentat la novel·la inèdita ‘Los papeles de Admunsen’, de Manuel Vázquez Montalbán (Barcelona, 1939 – Bangkok, 2003). El protagonista és un “alter ego” de l’autor i descriu com era la Barcelona dels anys 60 amb una mirada “mordaç” i “despietada“. El volum tracta amb cruesa la vida a la presó i la lluita antifranquista en la clandestinitat.

Admunsen és el protagonista de la història, que combina elements literaris amb autobiogràfics. “És un text emocionant i impactant. Funciona literàriament d’una forma brutal perquè anticipa elements de la seva obra que seran crucials“, ha destacat el director editorial de Navona, Ernest Folch. Per esquivar la censura franquista, Vázquez Montalbán va posar noms europeus als personatges d’aquesta novel·la: com Amundsen, Ilsa o Larssen. Tot i que la ciutat on transcorre l’acció és Barcelona, ell l’anomena Leiden, una petita ciutat dels Països Baixos.

Una troballa fortuïta

El manuscrit de la novel·la es va trobar entre la documentació que la família de Montalbán va entregar el 2016 a la Biblioteca de Catalunya. L’estudiós de l’obra de Vázquez Montalbán, José Colmeiro, ha recordat com va trobar el manuscrit complet d’una novel·la inèdita de la qual “ningú en sabia res”. “Em vaig adonar que era un text de gran importància. No sabem què va passar però la novel·la es va quedar en un calaix”, ha destacat.

El fill del cèlebre escriptor, Daniel Vázquez Sallés, ha explicat que trobar aquest novel·la ha suposat posar llum a una època del seu pare. “És una novel·la molt moderna per l’època. Posa negre sobre blanc les lectures del meu pare, les cançons que escoltava i tot allò que li interessava”, ha apuntat Daniel Vázquez Sallés. “Pots veure el que va significar la lluita clandestina a aquella època. És una novel·la fantàstica per descobrir què van ser els 60 a Barcelona“, ha conclòs. A la novel·la, la família ha reconegut molt l’escriptor. “És trobar el meu pare amb 24 anys. Molt emocionant. Com si ara m’expliquessin una fotografia que he vist 1.000 vegades”, ha exposat el fill de l’autor.

Es tracta d’un original del cèlebre escriptor que hauria corregit a consciència i que es creu que hauria presentat al Premi Biblioteca Breve. Tot i no tenir certesa sobre quan s’hauria escrit la novel·la, els experts creuen que s’hauria redactat entre 1962 i 1965. Ara, Navona ha publicat la novel·la en castellà amb un tiratge de 20.000 exemplars.