La façana i el pati de la Casa Orlandai s’han convertit per uns dies en la sala de l’exposició “Diversibilitat”. La mostra permet veure fotografies en blanc i negre de gran format, protagonitzades per persones amb diversitat funcional usuàries de la Fundació ESMEN. Es tracta d’una entitat dedicada a adults amb discapacitat intel·lectual que va néixer fa 30 anys a Sarrià i que es vol obrir al barri i als veïns.

“Diversibilitat”

L’exposició “Diversibilitat”, que significa “visibilitzar la diversitat”, mostra els usuaris en el taller de teatre de l’oprimit que fan a la fundació, una tendència teatral en què els participants expliquen històries en primera persona.

Obres d’Alberto Martín

L’autor de les imatges és Alberto Martín, fotògraf i professor del taller de fotografia de l’entitat, que retrata els usuaris de la fundació des de fa sis anys. A través de l’exposició vol que la ciutadania vegi que la normalitat és molt relativa. “Tots som diversos i tots som funcionals”, afirma Martín.

La cultura com a eina de transformació

La Fundació ESMEN organitza activitats culturals i, diàriament, imparteix tallers creatius per fomentar la cultura i utilitzar-la com a eina de transformació social. “Els nostres usuaris el que fan en ser protagonistes d’aquestes activitats culturals és transformar la societat ja que el seu entorn hi participa també i hi ha una convivència que és molt positiva, que crea un valor”, explica Ignasi de Gispert, director de la Fundació ESMEN.

30 anys al servei de la diversitat funcional

L’entitat va presentar el programa ESMEN cultura a la Casa Orlandai, que vol fomentar la cultura per tal de millorar la qualitat de vida, l’autonomia personal i la inclusió plena dels seus usuaris. Participaran en els actes del Dia Mundial del Teatre de l’Oprimit a Can Felipa i el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, entre d’altres.

La Fundació ESMEN treballa amb persones amb discapacitat intel·lectual des de fa 30 anys i, actualment, té 80 usuaris. Ofereix servei de llar residència, té un centre ocupacional on ofereix feina i activitats lúdiques i culturals i un centre especial de treball a Moncada i Reixac.

L’activitat cultural de la Casa Orlandai

La Casa Orlandai ha acollit altres exposicions reivindicatives com “Donar a la història la possibilitat de ser una altra”, que visibilitzava famílies no heteronormatives, o “Mujeres que sacan brillo”, sobre treballadores de la llar.