L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona mostra per primera vegada a ‘La ciutat dels passatges. Abans de la via Laietana’, algunes de les fotografies i dibuixos originals guardonats en el concurs convocat el 1908 per l’Ajuntament per immortalitzar els carrers i places que havien de desaparèixer amb l’obertura de la via Laietana.  La construcció de la via va comportar l’enderrocament de més de 2.000 habitatges i l’expulsió de més de 10.000 persones. Tot i això, aquesta obra no va aixecar cap aldarull social. L’exposició recull treballs de fotògrafs de renom com Adolf Mas, Josep Pons Escrigas, Miquel Matarrodona o Narcís Cuyàs.

Fotografies i dibuixos inèdits

Carrers, places i més de 2.000 habitatges que hi havia abans de la construcció de la via Laietana es van enderrocar ara fa un segle. L’operació va començar el març del 1908, però dies abans un grup de fotògrafs va poder captar imatges dels últims dies d’aquestes places i carrers. Ho van fer a instàncies del consistori de l’època, que va convocar un concurs per fotografiar els últims dies d’aquests barris.

Rafel Torrella, comissari de l’exposició, explica que algunes d’aquestes fotografies i dibuixos originals es mostren per primera vegada a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona. El que volíem és “ensenyar dos tipus de materials, d’una banda les còpies d’època que es van fer servir en aquell moment i, de l’altra, unes ampliacions a partir dels negatius originals digitalitzats perquè ens permeten acostar-nos molt més al contingut de les fotografies i gaudir una mica més de tot el que s’hi pot veure”.

Viatge al passat

A l’exposició es mostren 66 positius originals i 35 còpies digitals en gran format realitzades a partir dels negatius originals. A la sala també hi ha dos quioscos interactius, un dels quals reprodueix el recorregut i les 126 fotografies que va presentar el fotògraf Pons i Escrigas.“Et permet resseguir l’itinerari que va fer aquest fotògraf per tots aquests carrers que havien de desaparèixer i, fins i tot, veure el carrer des del lloc i el punt de vista que el fotògraf havia tingut en aquell moment”.

Informació complementària

L’exposició inclou una vitrina central que explica, amb imatges i informacions periodístiques de l’època, alguns dels moments clau que van propiciar les obres de la via Laietana. La mostra es podrà veure fins al 31 d’octubre.