Han passat gairebé cinc anys des que es van tancar les portes del Museu Militar de Montjuïc. De l'interior se'n van treure 7.000 peces que es van repartir per diversos centres museístics de Catalunya. Ara la intenció de l'exèrcit és reagrupar-les i obrir un nou museu a Barcelona. D'aquesta manera, segons el màxim responsable de les forces armades a Catalunya, es vol acostar l'exèrcit a la ciutadania. RICARDO ÁLVAREZ-ESPEJO, inspector general de l'exèrcit "La contribución de Cataluña a la historia militar española y su huella es tan importante que no debemos soslayar ni dejar al margen a la ciudadanía de Cataluña de poder contemplar y disfrutar de tan singular patrimonio." Álvarez-Espejo ho ha anunciat avui durant la celebració de la Pasqua Militar a Barcelona, un acte al qual han assistit diverses autoritats militars, institucionals, policials i civils. La notícia, al carrer, ha generat opinions diverses. JORDI SALA "A mi em sembla que tot el que sigui ampliar l'oferta cultural i lúdica és positiu per a la ciutat." JACINT LÓPEZ "Personalmente no iría, más que nada porque no me interesa la temática, pero bueno, cada uno es libre de ir al museo que quiera." MERCEDES FERNÁNDEZ "No me parece mal si fuese como lo que estaba en Montjuïc, me parecía interesante para la gente que le pueda gustar." PEDRO SANTIAGO "El vindrem a veure per tafanejar a veure què és, per recordar anys enrere, quan em vaig llicenciar, que havia de venir aquí." "Segons han explicat aquest matí, la intenció de l'exèrcit és situar el nou museu en ple centre de la ciutat, en aquest edifici que tenim al darrere. Es tracta de la seu del Govern Militar de Barcelona." Tenint en compte les condicions econòmiques, es preveu que el museu s'estableixi a la ciutat de manera progressiva.

L’edifici del Govern Militar a Barcelona, un immoble d’estil noucentista construït a inicis del segle XX i situat a la plaça del Portal de la Pau, acollirà el nou museu militar de Barcelona. La notícia arriba més de cinc anys després del tancament del Museu Militar del Castell de Montjuïc, clausurat el maig de 2009 amb i transformat en un equipament municipal.

El tinent general de l’exèrcit espanyol, Ricardo Álvarez-Espejo, ha afirmat que el nou centre s’establirà de forma progressiva a l’edifici situat al final de la Rambla amb l’objectiu de donar a conèixer als ciutadans “la contribució de Catalunya a la història militar espanyola”. El màxim responsable de l’exèrcit a Catalunya ha dit que dedicarà tot el seu “esforç” a tirar endavant la iniciativa perquè els catalans puguin “contemplar i gaudir d’aquest patrimoni singular”.

L’anunci s’ha fet durant la celebració de la Pasqua Militar a Barcelona, un acte celebrat a Capitania a què ha assistit la delegada del Govern espanyol, María de los Llanos de Luna.