bcnegre

Si no heu pogut participar en les taules rodones i converses de la trobada de novel·la negra BCNegra 2022 recuperem cinc sessions del certamen amb els autors més destacats del moment. Eduardo Mendoza, Don Winslow, Irvine Welsh o Carmen Mola, el pseudònim dels escriptors de la trilogia ‘La núvia gitana’, conversen sobre la seva obra i el gènere de la novel·la negra.

Taules rodones i entrevistes amb escriptors de renom nacional i internacional que es van poder seguir del 3 al 13 de febrer a escenaris com El Molino i l’Aliança del Poblenou.

5 autors destacats de la novel·la negra

1. Eduardo Mendoza (Barcelona, 1943)

El periodista Óscar López conversa amb l’escriptor que ens va seduir amb ‘La verdad sobre el caso Sabolta’, el ‘Misterio de la cripta embrujada’ i ens va descobrir a ‘Sin notícias de Gurb’ les transformacions de Barcelona. Mendoza és un gènere en si mateix i ha dedicat les últimes novel·les a repassar la nostra història recent amb el personatge de Rufo Batalla.


2. Don Winslow
(Nova York, 1953)

L’escriptor i periodista Toni Garcia Ramon conversa amb l’escriptor novaiorquès Don Winslow, autor de la trilogia sobre el narcotràfic ‘El poder del perro’, ‘El cártel’ i ‘La frontera’. Aquest 2022 publicarà en castellà ‘Ciudad en llamas’, sobre un estibador atrapat en una guerra entre faccions rivals de la màfia.

Don Winslow rep el Premi Pepe Carvalho 2022

3. Irvine Welsh
(Leith, Edimburg, 1958)

L’escriptora Llucia Ramis Laloux conversa amb l’escriptor escocès Irvine Welsh, un paradigma del llenguatge i dels referents populars de la classe treballadora escocesa. És l’autor de ‘Trainspotting’, novel·la (i pel·lícula) poblada per addictes, petits delinqüents o, simplement, gent que refusa sotmetre’s a les normes i a la moral burgesa tradicional.


4. Carmen Mola

Carmen Mola és el pseudònim amb què els escriptors Jorge Díaz, Agustín Martínez i Antonio Mercero van publicar la trilogia ‘La núvia gitana’, amb el personatge de la inspectora Elena Blanco com a protagonista. La periodista i subdirectora de ‘La Vanguardia’, Isabel Garcia Pagan, conversa amb tots tres.


5. Sergio Ramírez
(Masatepe, Nicaragua, 1942)

Antonio Iturbe entrevista Sergio Ramírez, Premi Cervantes 2017, que forma part de la millor tradició de la novel·la negra llatinoamericana. Un autor que viu a l’exili i, a través de la ficció, explica algunes de les claus de la Nicaragua actual. Destaca ‘Tongolele no sabía bailar’, una història ambientada en la brutal repressió de les revoltes populars nicaragüenques, amb la inspectora Dolores Morales.