Eudald Serrasolsas, pintor i dissenyador gràfic andreuenc, va morir dimarts als 96 anys. Serrasolsas és autor, entre d’altres, de la primera capçalera de la revista ‘Cavall Fort‘, el mosaic d’homenatge a Joan Miró que es conserva a la plaça de la Pomera i el gran mural de la Capella del Santíssim de la Parròquia de Sant Pacià. També va ser fundador de Grafistes Agrupació FAD, l’agrupació de dissenyadors més important de les dècades dels 60 i 70, i del Grup Taca, un grup de pintors de Sant Andreu. Una de les darreres obres que va tenir més ressò va ser el mural dedicat a la votació del Primer d’Octubre a les parets de l’Escola Mestre Enric Gibert, que es va haver de repintar després que els serveis de neteja l’esborressin per error.

Un artista incombustible

Nascut l’any 1926 prop de les casernes de Sant Andreu, de pare pintor de parets i mare teixidora, Serrasolsas va entrar a treballar d’aprenent a la Fabra i Coats i al mateix temps va estudiar dibuix a l’Escola Llotja. Als 21 anys i després de fer el servei militar va començar a treballar com a dissenyador gràfic a l’estudi de publicitat Josep Artigas. Uns anys més tard va establir un estudi gràfic propi, l’Estudi Humà, i va esdevenir professor de l’Escola Massana. Durant els anys 50 i 60 es va convertir en un dissenyador gràfic reconegut i compaginava la seva professió amb la seva gran passió: la pintura. Als darrers anys encara pintava adaptant la tècnica als problemes de vista seriosos que tenia.

El cantant i compositor del grup Ginestà, Pau Serrasolsas, ha compartit a les xarxes socials l’admiració vers el seu avi Eudald. “Ahir se’n va anar la persona més creativa i de la que més he après”, escrivia al seu compte de Twitter. També va compartir una imatge que va deixar feta el seu avi, sense l’any exacte de la mort, “per si algú dissenyava una cosa lletja”.

Autor del mural de l’1 d’Octubre

A xarxes, entre les mostres d’afecte a l’artista també s’han compartit imatges d’una de les darreres obres de l’artista que va aixecar polèmica. Es tracta del mural sobre l’1 d’Octubre que Serrasolsas va disssenyar a la paret de l’Escola Mestre Enric Gibert, al barri de Sant Andreu, per commemorar el referèndum. Un equip de neteja el va esborrar i el van haver de repintar. En aquest mural s’hi recrea amb un dibuix de siluetes com van ser les votacions en aquest col·legi electoral l’1-O i s’hi pot llegir “Aquí vam defensar el dret del poble a decidir”. També deixa constància del resultat electoral, amb els 4.462 vots que els veïns hi van dipositar, 4.009 pel “sí”, 292 pel “no”, 123 en blanc i 38 nuls.