L’Escola de la Dona és una de les poques de l’estat espanyol que imparteix el curs de tall i costura. Aquest any es commemoren els 140 anys aquest centre d’ensenyament va començar a fer cursos com a Escola Provincial de Tall. Laia Moret, sotsdirectora de l’Escola de la Dona, explica que “no és que hàgim recuperat oficis en risc de desaparició, sinó que els hem sabut preservar“. Alguns d’aquests oficis són els de modista, tall i costura, patronatge, o planxa, entre d’altres.

Formació continuada a l’Escola de la Dona

Els cursos estan dividits en cinc grups d’ensenyaments: moda, art i creació, cuina, llengua i humanitats i tecnologies. Tot i no ser formació reglada hi ha dues especialitats professionals, el departament de moda i il·lustració. Els alumnes són diversos, tant pels motius que els han portat a l’escola com per les edats. Molts venen buscant una nova sortida professional.

Aquest és el cas de la Charo Alcaraz que després de treballar tota la vida com a dissenyadora de moda, després de quedar-se a l’atur busca ampliar la formació per tenir més possibilitats de feina.

La meva idea és entrar a treballar al departament de vestuari del Liceu, del Nacional”
Charo Alcaraz

Reciclatge o noves sortides professionals

Els al·licients de la Charo i d’altres assistents són professionals. “Soc assessora d’imatge personal i gràcies a moltes de les meves clientes m’he adonat que necessito saber més de certes coses”, explica l’Iria González. En la mateixa línia el Lluís Grivé afirma que, tot i no tenir cap relació professional amb la moda, en un futur vol tenir la seva pròpia marca i “poder triomfar en aquest sector”.

140 anys com a Escola Provincial de Tall

L’Escola de la Dona, ubicada a l’Espai Bonnemaison, aposta per la preservació dels oficis com una part del patrimoni cultural. Per això cada any intenta ampliar l’oferta educativa. Aquest any, per exemple, han introduït l’assignatura de vestuari d’època.