Les comissions de festes treballen en els darrers detalls per tenir-ho tot a punt per a la Festa Major de Sants, que donarà el tret de sortida amb el pregó a càrrec de la Companyia Elèctrica Dharma. El carrer dels Comtes de Bell-Lloc és un dels punts on hi ha programades activitats, precisament on es troba el tanatori de Sants.

Al bell mig del carrer s’hi ha instal·lat un escenari on es duran a terme diverses activitats, com ara concerts, monòlegs, un taller de grafits o la presentació d’un conte infantil. El carrer, tallat a la circulació per encabir-hi les activitats, és un lloc de pas habitual per al tanatori. De fe fet, l’accés principal es troba just on s’ha instal·lat l’escenari.

“Creiem que és bastant incompatible el fet que la porta sigui just davant d’on fem els actes de la Festa Major”, considera Guillem Andrés, membre dels castellers de Sants. A parer seu, l’activitat del tanatori s’hauria hagut d’aturar mentre durin les activitats programades als voltants de l’equipament.

El districte els havia comunicat que tancaria el tanatori

Els dies previs els organitzadors dels actes dels Castellers de Sants havien estat en contacte amb el districte de Sants. “Ens deien que durant la Festa Major, a finals d’agost, tancaria, però al final continua obert”, lamenta Andrés. Efectivament, mentre aquest dissabte, 19 d’agost, al matí enllestien els darrers guarniments del carrer, el tanatori estava obert.

Sigui com sigui, tant els castellers com les comissions de festes mantindran la programació prevista. Andrés considera que “ha de ser el tanatori el que s’adapti a la Festa Major”.

L’oposició al tanatori, una llarga reivindicació veïnal

L’obertura del tanatori de Sants ha estat motiu de queixes veïnals els darrers anys. Molts d’ells s’han oposat perquè cau a prop d’un centre escolar. A més, alguns veïns del barri consideren que aquest emplaçament hauria d’estar destinat a usos veïnals. De fet, la plataforma Stop Tanatori està a en espera que la sentència del recurs que van interposar al TSJC contra el tanatori els doni la raó i acabi tancant.