Amb la lectura del pregó a càrrec de la Companyia Elèctrica Dharma, les Festes de Sants 2023 ja estan oficialment inaugurades. Els germans Fortuny han donat el tret de sortida a la festa major del barri l’any en què la banda santsenca celebra els 50 anys sobre els escenaris. Com sempre, la lectura del pregó s’ha fet a les 20 h, des de la Casa del Mig del Parc de l’Espanya Industrial i després d’una exhibició dels Castellers de Sants.

Joan, Maria i Lluís Fortuny han fet memòria i han repassat els records que tenen vinculats al barri que els ha vist créixer. També han aprofitat l’ocasió per criticar els preus dels lloguers i han reivindicat la importància de mantenir la identitat pròpia “en un món tan global”. “Qui perd els orígens, perd la identitat”, ha assenyalat Lluís Fortuny.

Missatge contra l’especulació i crida a mantenir el relleu generacional

La veu de la banda, Joan Fortuny, ha demanat mantenir el llegat dels avantpassats santsencs perquè el barri “no es perdi en un mar d’especulació i pèrdua d’identitat”. Fortuny ha reivindicat “un barri on els nostres fills i nets no hagin d’anar-se’n de casa en contra de la seva voluntat” i ha dit que els pisos turístics i els especuladors “no hi tenen cabuda”.

En un moment que comença a ser crític per la manca de relleu generacional —la Festa Major de Sants perd un carrer engalanat cada any—, la Companyia Elèctrica Dharma també ha fet una crida perquè el canvi generacional sigui possible “i no ens quedem sense totes les colles de cultura popular, que en són moltes”.

En un repàs per les lluites veïnals aconseguides a Sants, els músics també han llançat el crit de “Stop Tanatori a Sants” per la polèmica i acabada d’inaugurar salta de vetlla al carrer dels Comtes de Bell-lloc, que molts veïns critiquen.

Sants, espai d’inspiració per a la banda

Els germans Fortuny han assegurat que el barri de Sants ha estat inspiració de molts dels seus temes. “Aquí han nascut la majoria de les nostres cançons, que després de 50 anys en són moltes, tot un patrimoni cultural”, ha explicat Lluís Fortuny, que també ha revelat que la història de Dharma amb el barri “és una història d’amor d’aquelles que duren tota la vida”.

A la part més emotiva del pregó han recordat que els seus pares “van lluitar molt per tirar endavant” i poder mantenir la família al barri. Han lamentat que la situació actual, però, no hagi canviat tant i encara hi ha gent que no pot pagar-se un lloguer, com els va passar als seus pares.

Què vols saber de les Festes de Sants 2023?

Carrers guarnits de les Festes de Sants 2023: Totes les vies decorades i els temes
Un cop s’ha activat el compte enrere per a la festa major de Sants, et concretem tots els carrers que tindran guarniments aquest 2023