La V baixa serà el principal repte del dia. Es calcula que hi participaran unes 500.000 persones, que arribaran a la ciutat des de diversos punts del territori català. Segons el Departament d'Interior, es preveu que vindran 1.500 autocars i una gran quantitat de vehicles particulars. Per evitar aglomeracions, es recomana aparcar als barris més allunyats. Hi haurà espais d'aparcament al Campus Nord de la UB, al Velòdrom, a la zona del Fòrum i el 22@ i als entorns de Montjuïc, la Gran Via2 i Bellvitge. Per tot plegat, gran part dels esforços se centraran a facilitar la mobilitat. Els Mossos d'Esquadra, però, també treballaran per garantir la seguretat ciutadana i, en cas que hi hagués algun problema, l'ordre públic. En total, es desplegaran més de 2.300 agents, que se sumaran els que ja treballen en un dia habitual. RAMON ESPADALER, conseller d'Interior "Parem atenció a qualsevol expressió que pugui comportar problemes, però en aquests moments no tenim un element de preocupació fora de lloc. Tenim la normal preocupació que hem de tenir en un dia que és rellevant, que és excepcional, com és la Diada." La V és la mobilització que es preveu més multitudinària de totes les que es faran però no és pas l'única. El dia 11, a Barcelona, hi ha convocades 4 manifestacions més, i al conjunt de Catalunya, 21 Segons Interior, de tots els actes que han demanat autorització només s'ha hagut d'adaptar el recorregut d'una manifestació: la que convoca Alianza Nacional en favor de la unitat d'Espanya. L'objectiu és evitar que coincideixin mobilitzacions de signe contrari a la mateixa hora o en espais excessivament propers.

Si la Via Catalana de 2013 va ser un repte de mobilitat arreu del territori català, enguany l’afectació es concentrarà a Barcelona. El Departament d’Interior preveu l’arribada de 1.500 autocars a la ciutat. El director general de la policia, Albert Batlle, ha avançat que hi haurà quatre grans zones d’aparcament per als participants de la ve baixa que optin pels vehicles particulars: a la Zona Universitària, al Velòdrom de la Vall d’Hebron, al Fòrum i a Montjuïc i els volts del recinte firal de Gran Via. El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha recomanat que se segueixin els consells de l’Ajuntament i els organitzadors de la via, com avançar l’hora d’arribada a la ciutat i desplaçar-se en transport públic.

 

Per gestionar els actes i les mobilitzacions  d’aquesta Diada, el dispositiu policial s’activarà a les 14 h del dia 10 de setembre, ja que per a aquella mateixa tarda hi ha programats els primers actes institucionals, amb l’ofrena floral al Fossar de les Moreres. Per al dia 11 de setembre, 2.328 agents se sumaran als mossos d’esquadra que estaran de torn per la Diada. Aquesta xifra serà lleugerament inferior a la de l’any passat, però Espadaler ha recordat que les necessitats de la Via Catalana de 2013 eren diferents ja que afectava artèries principals del tot el territori català.

El conseller ha explicat que centraran els esforços a facilitar la mobilitat, especialment als accessos de la ciutat, ja que dins de Barcelona se n’ocupa la Guàrdia Urbana. La seguretat ciutadana serà la segona preocupació del departament, pel gran volum de gent que està previst que es mobilitzi. Pel que fa a l’ordre públic, Ramon Espadaler considera que no hi ha motiu d’alarma i el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha reblat que no s’esperen aldarulls.