Entre la cinquantena de cases que s'han descobert al jaciment del Mercat del Born, hi ha la casa dels cònsols d'Holanda, que vivien al barri de la Ribera. A banda de la part residencial, aquestes restes són un reflex de la Barcelona dels gremis de 1700, una ciutat molt productiva. Un dels oficis representat és el dels tintorers, localitzats a prop del Rec Comtal, que s'ha conservat. En aquests plafons, encara buits de contingut, hi haurà les explicacions històriques. L'ascensor per a persones amb mobilitat reduïda ja està instal·lat. I en aquest espai es col·locaran les 300 bombes que es van trobar en les excavacions. QUIM TORRA, director del Born Centre Cultural "Ens trobem en un moment àlgid de les obres, crític en el sentit de tensió positiva, de saber que ja anem cap endavant. Les grans obres d'infraestructura ja estan fetes i ara arriba el moment dels continguts." Continguts que ompliran les quatre sales que hi ha a cada cantonada del centre. La més avançada és la que acollirà l'exposició permanent. Ja hi ha les vitrines col·locades i la plataforma on reposarà una maqueta de la Barcelona del segle XVIII. A l'interior d'aquestes vitrines s'hi exposaran uns 2.000 objectes trobats al jaciment. Hi podrem veure plats, ceràmiques, gots, joguines i altres peces quotidianes de l'època. La sala d'exposicions temporals s'estrenarà amb una mostra dedicada al setge de 13 mesos que va viure la ciutat fins a l'11 de setembre de 1714. El tercer espai acollirà una llibreria i un restaurant, aquest últim molt lligat a la gastronomia de l'antic mercat. La sala que en resta serà la polivalent, on partir de l'octubre hi haurà una programació regular d'activitats culturals. "Aquí tindrem noms de primer nivell, que combinarem amb uns caps de setmana molt adreçats a un públic familiar, uns dissabtes de vespre al Born amb arts, teatre, cinema, activitats de reflexió. Volem que aquest espai sigui molt plural, transversal, i on passin coses." Activitats que enganxin els barcelonins perquè, un cop hagin trepitjat la Barcelona de 1700, tornin al Born Centre Cultural per treure'n tot el suc.

BTV ha pogut accedir al jaciment i comprovar l’avenç de les obres del futur Born Centre Cultural, que s’inaugurarà l’11 de setembre i marcarà l’inici dels actes commemoratius dels 300 anys del setge de 1714.

Quim Torra, director de l’espai, defineix el jaciment descobert al subsòl de l’antic mercat com “la ‘city’ de la Barcelona del 1700”. Allà es concentrava l’activitat productiva i una representació dels oficis de l’època. Visitant el jaciment, segons Torra, “ens podrem fer una idea molt clara de com es vivia”. A banda de les restes conservades de 55 cases, també s’hi van trobar fins a 3.000 objectes que s’exposaran en diversos espais del museu. Son els objectes que la gent es va deixar a les cases quan va fugir: vaixelles, peces de vidre, joguines i pipes. Bona part del material formarà part de l’exposició permanent en una sala en què les vitrines ja estan a punt.

A tocar del jaciment s’hi exposaran també fins a 300 bombes que es van descobrir en les excavacions arqueològiques. Però l’oferta del futur Born Centre Cultural no s’acabarà aquí.  Paral·lelament a les exposicions hi haurà dos espais als quals Torra dóna una rellevància especial. D’una banda, la sala polivalent, on “a partir de l’octubre hi haurà una programació regular de música, literatura i cinema” i, de l’altra, la sala on s’ubicarà la llibreria i el futur restaurant  “un espai gastronòmic que reculli els gustos i els olors de l’antic mercat del Born”.

Conscients que els veïns fa molt temps que esperen que finalitzin les obres, el consistori vol que els residents de la Ribera “es facin seu el museu i no sentin que el centre cultural és un obús que ha caigut al barri”.

Precisament en la línia d’apropar els veïns al projecte, s’han organitzat visites al museu perquè “passegin i ens donin l’opinió”.

Durant el mes de setembre el centre cultural tindrà les portes obertes i tothom hi podrà accedir de forma lliure. A partir de l’octubre la planta que hi ha a peu de carrer es podrà creuar sense pagar i només s’haurà de comprar entrada per accedir a les exposicions i a la zona del jaciment on es faran visites guiades per a grups i on serà possible trepitjar “terra de 1714”.

Un dels plats forts serà l’exposició inaugural. Sota el títol d'”El setge”, recrearà la història política del setge de 1714. “Què va passar durant els 13 mesos que va durar el setge. Ho recrearem de forma molt visual, molt didàctica i amb la intenció de portar el visitant a una immersió del que va ser la batalla de l’11 de setembre”.

Quim Torra confirma que Hàbitat Urbà encara no ha pres cap decisió en ferm  sobre la senyera gegant que es vol col·locar a l’entrada del futur museu.