A prop de les vies de tren, unes parets vermelles formen una mena de petita habitació al mig del majestuós vestíbul modernista de l’Estació de França. És cert que l’entorn confereix un marc perfecte per a aquesta exposició. Molt més que l’estació de Sants, on s’exposaven les fotos en les edicions anteriors.

La Fundació dels Ferrocarrils Espanyols va crear aquest concurs l’any 1986, amb la pretensió de “canviar la visió que tenim del tren. Que no sigui només un transport, sinó una font d’inspiració per als artistes”, comenta Inés Tortosa, responsable de la comunicació de l’empresa. En l’edició d’enguany hi han participat més de 1.300 persones de tot el món, tots motivats pel primer premi, de 6.000 euros, atorgat per fotògrafs reconeguts.

L’ha guanyat l’italià Simone Maestra, amb una obra en blanc i negre anomenada ‘Once upon a time’, que representa un home amb maleta mirant unes girafes i unes oques passejant per la via del tren. Podria ser la primera il·lustració d’un conte. Un altre italià, Mateo Rebuffa, exposa un quadríptic que figura un viatge de Torí a Barcelona, que es desenvolupa entre somni i realitat. El català José M. Orengo presenta unes natures mortes: són cargols i rodes oxidades que va trobar a una estació abandonada del sud de França. Altres fotògrafs s’han centrat en la quotidianitat dels passatgers, de Moscou a París passant per Sud-àfrica o Nova York. Tots els binaris -de tren, de metro i fins i tot una cremallera (no deixa de ser un camí de ferro)- hi són representats. Una autèntica invitació al viatge.

La mostra es pot veure fins al 20 de maig. Després continuarà el recorregut per les estacions d’Espanya. En dos anys de ruta es calcula que la veuran cinc milions de persones. Però el concurs també està afectat per la crisi. Les properes edicions seran biennals.