'Llibertat!' explica la història d'un indià que, a principis de segle, torna d'Amèrica amb un nen negre. La gent del poble decideix adoptar-lo, enmig de crits de llibertat, igualtat i fraternitat. Però al petit, el tracten com si fos un animal de fira. "Tan negrets, tan llustrosos, amb aquestes dents tan blanques!" JOSEP MARIA MESTRES, director "No ens podem permetre el luxe de no escoltar gent tan irònica, tan potent, tan compromesa amb l'alta burgesia, com Rusiñol, amb un llenguatge tan potent." En Jaumet es fa gran i el conflicte arriba quan es vol casar amb la pubilla: la societat no ho accepta perquè, tot i haver nascut i crescut entre ells, el veuen diferent. Una obra que, malgrat tenir més de 100 anys, és plenament actual. OSCAR KAPOYA, actor "Al nostre país podem trobar persones que menyspreen els de fora, això és racisme i Vic n'és un clar exemple que succeeix." El clàssic, que també tracta l'impacte del progrés i la relació entre cultures, va aconseguir arrencar algunes rialles del públic. "L'escola no es freqüenta i no paguen als mestres. Com aquí! Hi ha molt poca cultura!"

Menys pressupost

L’obra es representa a la Sala Petita del TNC, un teatre que, justament fa una setmana va acomiadar 11 treballadors. A l’equip de ‘Llibertat!’ la retallada els ha tocat de ben a prop: han eliminat una setmana de funcions, s’han rebaixat el sou, han vist com han acomiadat part de la plantilla mentre feien els últims assajos i han reduït pressupost en l’escenografia.

El dia de l’estrena, abans de començar l’obra, i amb el conseller de cultura Ferran Mascarell a la platea, l’equip va mostrar el seu desacord a les retallades amb un manifest a favor de la cultura.

El text

La peça teatral té l’origen en aquest conte escrit per Rusiñol, amb el mateix títol, i publicat l’any 1898. Per aquesta ocasió, el director, Josep Maria Mestres, ha mantingut l’essència del text costumista i ha eliminat només alguns aspectes secundaris, com les repeticions, poc corrents en el teatre actual.