Veure pastar farina pot fer riure. Almenys amb ‘Una teràpia integral’, de Cristina Clemente i Marc Angelet, que La Villarroel du a escena durant el mes de juny. Ja havien treballat plegats com a autors i directors a ‘Lapònia’. Aquesta vegada s’han fixat en els programes d’autoajuda per inventar una comèdia agredolça. “Buscàvem parlar d’aquestes noves fes que donen respostes espirituals o emocionals: l’autoajuda, el ‘coaching’ o les flors de bach”, explica Angelet.

Un guru del pa

Clemente i Angelet van esbrinar que a Rússia hi ha gent que fa una teràpia a través de fer pa. Així va néixer ‘Una teràpia integral’. Àngels Gonyalons, Roger Coma i Andrea Ros encarnen tres alumnes que, per diferents raons, s’han apuntat a un curs per fer pa molt sol·licitat. El mestre és en Toni Roca (Abel Folk), un geni del pa convençut que “som el pa que fem”. “En aquest taller el que intenta, primer, és que es trobin bé amb ells mateixos; i, després, que facin un bon pa”, comenta Abel Folk. El sistema del tal Roca és tota una teràpia integral que, com un llevat, farà “pujar” els conflictes emocionals de cada alumne.

Com a curiositat, cal dir que la primera feina que va tenir Abel Folk va ser en una pastisseria on també feien pa. “Algun forner que ha vist la funció m’ha dit: ‘Tu, d’això, ens saps. Es nota per com amasses”, explica l’actor. ‘Una teràpia integral’ ha fet més de 30 funcions en diverses poblacions catalanes abans d’arribar a La Villarroel.