L’Ajuntament i Fira de Barcelona han arribat a un acord que permetrà tornar a donar un ús al Palau Victòria Eugènia, l’edifici de Puig i Cadafalch construït amb motiu de l’Exposició Internacional del 1929. Es remodelarà l’espai per acollir-hi exposicions temporals i per ampliar l’espai firal a Montjuïc. D’aquesta manera, Barcelona guanyarà 6.350 m2 per a usos culturals. L’objectiu del consistori és que aquest nou espai expositiu permeti que la ciutat tingui major presència en els circuits internacionals de grans esdeveniments expositius. Serà l’espai dedicat a exposicions temporals més gran de la ciutat.

L’acord entre consistori i Fira de Barcelona, que té la concessió del palau fins al 2025, es rubricarà al setembre amb la signatura d’un conveni de cessió i ús compartit dels espais. Serà llavors quan l’Institut de Cultura de Barcelona transferirà 2,5 milions d’euros a la Fira perquè els destini a les obres de rehabilitació i adequació del recinte. Està previst que el nou equipament cultural es pugui inaugurar la temporada 2018-2019.

L’edifici té més de 12.000 m2. D’aquests, aproximadament la meitat (6.350 m2), es destinaran a usos expositius i la resta per activitat firal. La intenció és que acolli exposicions temporals, sobretot, provinents dels circuits internacionals. Segons Jaume Collboni, tinent d’alcalde de Cultura i, aquests dies, alcalde accidental de la ciutat, l’espai permetrà que la ciutat no hagi de dir que no a acollir grans exposicions itinerants per manca d’espai disponible.

El Palau Victòria Eugènia, anomenat així en honor a Victòria Eugènia de Battenberg, que va ser reina d’Espanya durant el regnat d’Alfons XIII, va ser aixecat per l’Exposició Internacional de Barcelona del 1929. Va ser obra de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch, juntament amb el seu germà bessó, el Palau d’Alfons XIII, situat a l’altra banda de la plaça.  Va acollir les mostres dels països que no tenien cap pavelló específic. Actualment es trobava des de fa anys en desús, tot i que, en moments puntuals s’havia emprat per acollir diversos esdeveniments, com els Tallers Reials o la Setmana de l’Arquitectura.