L'arxiu inclou 60.000 negatius, 20.000 transparències, fulls de contacte, correspondència i altres documents vinculats als 44 anys de trajectòria professional del fotògraf. Ara tot aquest material es conserva al Convent dels Àngels, que el MACBA va estrenar com a magatzem l'estiu passat. MARTA VEGA, responsable de la Biblioteca del Centre d'Estudis del MACBA "En el moment en què el fons ja s'ha netejat el que fem és passar-lo a materials de conservació especials, carpetes i capses perquè no es deteriorin." A banda de la preservació d'aquest material, l'altre gran objectiu ha estat fer-ne difusió. Per això, una selecció s'exposa ara al públic. Entre els documents que es poden veure destaquen els fotollibres més rellevants com 'Barcelona, blanc i negre', però també s'hi inclouen els encàrrecs publicitaris i editorials, el treball com a fotoperiodista, els retrats privats i les seves incursions en el cinema, amb materials com aquests guions. El procés creatiu del fotògraf hi és ben visible. Per exemple, als fulls de contacte es veuen anotacions, la selecció d'imatges a través de gomets i els reenquadradaments abans d'aconseguir la imatge definitiva. MAITE MUÑOZ, responsable d'Arxiu del MACBA "L''exposició té com a objectius mostrar per una banda el contingut del fons Xavier Miserachs, la varietat d'àmbits en què va desenvolupar la seva activitat professional, el procés de treball del propi Xavier Miserachs a través de la documentació, i al mateix temps el procés tècnic d'incorporació d'un fons d'arxiu a un museu." Una part significativa de les imatges ja ha estat digitalitzada i es pot consultar a l'exposició, però la voluntat és que en el futur es pugui accedir al total del fons en línia a través del web del museu.

El fons que Xavier Miserachs va reunir al llarg de la seva vida professional es troba dipositat des de febrer de 2011 al Centre d’Estudis i Documentació del MACBA. Les dues filles i hereves del fotògraf el van cedir en comodat durant 25 anys renovables. Durant aquests quatre anys s’ha treballat en la recuperació, neteja i catalogació de tot el material, format per uns 60.000 negatius, 20.000 transparències, 2.500 fulls de contacte, correspondència i altres documents.

Conservació del fons

L’arxiu Xavier Miserachs es conserva al magatzem que el museu té des de l’estiu al Convent dels Àngels, amb unes condicions controlades de temperatura i humitat. Segons la responsable de biblioteca, Marta Vega, el fons es trobava en un bon estat de conservació i “ben organitzat”, perquè als anys 80 el mateix fotògraf es va encarregar d’organitzar-lo en sèries. Un treball que s’ha respectat i que n’ha facilitat la catalogació.

“Xavier Miserachs tenia una clara voluntat de guardar i documentar tot el procés de treball”, explica la responsable d’arxiu del museu, Maite Muñoz. Per això va organitzar tot el material amb la col·laboració de Maria Dolors Tapia. Els tres fotollibres ‘Barcelona, blanc i negre’, ‘Costa Brava Show’ i ‘Los cachorros’ estan a banda, fet que demostra la importància que el mateix Miserachs va donar a aquests projectes.

Una petita selecció d’aquest fons, que integren més de 80.000 documents, es pot veure a la mostra que s’ha inaugurat aquesta setmana i que aprofita per al títol el codi d’identificació del fons al museu: A.XMI. L’exposició mostra, d’una banda, el procés de treball fet pel Centre d’Estudis i Documentació del MACBA per incorporar, catalogar i difondre el llegat professional del fotògraf; i de l’altra, exhibeix alguns dels documents de l’arxiu.

La selecció, segons Muñoz, s’ha fet amb la voluntat de mostrar la diversitat d’àmbits en el quals va treballar el fotògraf: els fotollibres més rellevants com ‘Barcelona, blanc i negre’, però també els encàrrecs publicitaris i editorials, el treball com a fotoperiodista, els retrats de caràcter privat i de personalitats de la vida social i cultural, com Salvador Dalí o Teresa Gimpera. L’exposició també recull les seves incursions en el cinema, amb materials com guions o el curtmetratge ‘Amén, historieta muda’.

El procés creatiu

També s’ha posat una especial èmfasi en aquells materials que revelen el procés de treball de Xavier Miserachs. La mostra inclou molts fulls de contacte en què es veuen les seves anotacions, o els gomets que li servien per fer la selecció d’imatges, i també les marques amb bolígraf per fer reenquadraments. A la part posterior hi feia d’altres anotacions; també hi ha les proves d’impremta prèvies a la fotografia publicada.

Digitalització

Amb la voluntat d’afavorir la difusió d’aquest material, una part significativa (uns 5.000 documents) ja han estat digitalitzats i es poden consultar en els espais de lectura de la mostra. La totalitat del Fons està disponible per a la consulta a l’Arxiu i la Biblioteca del Centre d’Estudis i Documentació del MACBA, prèvia sol·licitud de cita. També es pot veure una part a Flickr.

La presentació de “A.XMI – Fons Xavier Miserachs 1954-1998” coincideix amb l’exposició “Miserachs Barcelona”. Les dues mostres estaran obertes fins al 27 de març.