Fa uns dies es va presentar a Barcelona el documental 'JMQ, a la recerca d'un somni'. JMQ són les inicials de Josep Maria Queraltó, un apassionat del cinema i del col·leccionisme que, amb aquest film, volia mostrar el seu desig: fer un gran museu del cinema a Barcelona. JOSEP MARIA QUERALTÓ, col·leccionista "Fins que ha arribat el moment en que m'he assentat i he dit: d'això se n'ha de fer alguna cosa, que no val que jo tingui tot això aquí, que en realitat és un patrimoni, que tingui tot això aquí i que no ho pugui visitar o no ho pugui veure la gent." La iniciativa encara és un projecte i mentre no culmini el seu somni, els objectes que ha anat recopilant al llarg de 35 anys, estan guardats en aquest magatzem del districte de Sant Martí. En aquest magatzem hi ha autèntiques joies del cinema, com aquesta càmera que va utilitzar Buster Keaton en una pel.lícula o aquesta altra dels germans Lumière. Algunes d'aquestes peces han estat comprades en subhastes però moltes són provinents de la que havia estat la seva feina, relacionada amb la construcció de sales de cinema. Amb la irrupció de les multisales, ell va recuperar els aparells antics. Josep Maria Queraltó espera que un dia tots aquests objectes s'exposin en un espai museístic a Barcelona.

De moment tots els objectes i peces de Josep Maria Queraltó, autèntiques joies del cinema, estan guardats en uns magatzems al districte de Sant Martí, un autèntic tresor amagat. Precisament per això, Queraltó considera que la seva col·lecció hauria de veure la llum en un espai adequat i d’aquesta manera cobrir l’absència que té Barcelona en no oferir un espai exclusiu al cinema.

L’origen de la col·lecció

Queraltó treballava construint sales de cinema i aquesta és una de les raons que explica l’enorme quantitat d’objectes que reuneix vinculats amb al setè art. La digitalització dels cinemes i l’aparició de les multisales van provocar la substitució de molts aparells que Queraltó va arreglar i guardar. Altres peces provenen també de subhastes, com les càmeres dels germans Lumière que reposen en una nau, fent companyia a les càmeres de Buster Keaton o Buñuel, entre moltes altres peces que aquest enamorat del cinema espera que algun dia puguin situar-se dignament en un espai museístic a la ciutat.