Amb aquest nom provocador, la llibreria No Llegiu va néixer justament amb l'objectiu d'ajudar a gaudir de la lectura. Per això, han creat un espai íntim i molt còmode on tothom pot fer un tast literari. XAVIER VIDAL, llibreter de No Llegiu "Que la gent entri, vagui, que s'assegui i es provi el llibre com qui es prova una samarreta." Un espai singular on es va més enllà de la lectura amb conferències, taules rodones i tertúlies al cor del Poblenou. En un àmbit molt més revindicatiu treballen a la llibreria cooperativa La Caníbal, a Gràcia. Aquí també han volgut recuperar el diàleg directe amb els lectors. AMANDA CUESTA, llibretera de La Caníbal "Tornant a agafar l'ofici de conèixer els llibres i fer propostes, poder-los recomanar. I aquesta és la clau de que s'estiguins obrint nous projectes." I de Gràcia al Clot. Pebre Negre s'ha convertit en tot un referent al barri, aquí la clau de l'èxit ha estat l'especialització. MAITE CUSÓ, llibretera de Pebre Negre "S'editen molts llibres cada dia i tenir una bona selecció dels llibres és impossible, llavors en compte de tenir de tot i tohom tenim el que coneixem i ens agrada." És l'única llibreria a tot Catalunya especialitzada en gastronomia, però també tenen un bon fons de literatura infantil i juvenil i en sostenibilitat. La proximitat i el contacte directe amb el llibreter, convencen els lectors. "És un model de petit comerç que fomenta un model de riquesa més redistributiva." "Siempre me gusta comprar en las librerias de barrio, no me gustan centros comerciales ni gandes superficies. y siempre vengo a esta porqué tienen lo que busco." XAVIER CORTÉS, llibreria La Memòria "Series molt singulars amb una tria acurada, el que volem és crear una personalitat específica pel nostre espai." Nous models de llibreries amb un objectiu comú, redescobrir el gaudi de la lectura.

En els últims anys, han sogit als diferents barris de la ciutat, diverses petites llibreries que s’han convertit en autèntics punts de dinamització cultural. La majoria, organitzen activitats paral·leles que van més enllà de la lectura i aposten pel contacte directe amb els lectors.

El model de No llegiu, al Poblenou

Aquesta petita llibreria del carrer de l’Amistat, al cor del Poblenou, és un espai singular amb llum íntima i sofàs còmodes per gaudir de la lectura. Segons el seu responsable, Xavier Vidal, la voluntat és “que la gent se senti a gust i mirin i remirin abans de comprar un llibre”. I aquí, el llibreter té un paper clau orientant i guiant els lectors en la seva decisió. Tot un espai cultural integral, que obre de dilluns a diumenge i on diverses vegades a la setmana s’organitzen trobades amb autors o seminaris específics.

La Caníbal, literatura transgressora a Gràcia

Ara fa gairebé dos anys va néixer, al Camp d’en Grassot, La Caníbal, una llibreria cooperativa amb un fort accent reivindicatiu i una oferta àmplia d’assajos de profunditat, centrada, entre d’altres, en la filosofia i la literatura de gènere. Els clients aprecien obres que no troben enlloc més. Aquí s’ha recuperat el millor de les llibreries antigues, el contacte directe amb els lectors i la confiança en els coneixements del llibreter.

Literatura gastronòmica, infantil i juvenil i sostenible, a Pebre Negre, al Clot

Com La Caníbal, la llibreria Pebre Negre va néixer com a cooperativa laboral amb tres socis que tenien clar que volien ser una llibreria especialitzada. Ara són l’única a tot Catalunya especialitzada en gastronomia, amb desenes d’obres difícils de trobar. Aquí també organitzen activitats paral·leles, tot sovint, tastets gastronòmics inspirats en alguna obra o tardes de lectura infantil amb il·lustracions en directe d’algun artista.