El fons Tusquets recull la correspondència de l’editora amb escriptors espanyols i llatinoamericans durant 40 anys. La carta més antiga, d’Azorín, data de 1960 i les més recents es van escriure el 2010. En total, el fons està integrat per 941 cartes, 32 postals, un telegrama, 35 correus electrònics, 29 originals d’obres literàries i vuit proves d’imprenta. Autors tan reconeguts com Camilo José Cela, Pablo Neruda, Mario Vargas Llosa, Josep Maria Castellet o Ana María Matute signen les cartes.

A més del valor econòmic, 366.065 euros, el fons Tusquets té un alt valor cultural. Permet conèixer el dia a dia de l’Editorial Lumen, dirigida per Esther Tusquets durant 40 anys, i també el paper de Barcelona com a centre impulsor de la literatura, tant en llengua catalana com castellana.

Esther Tusquets va néixer a Barcelona el 1936. Com a editora, es va posar al capdavant de l’Editorial Lumen i la va reorientar fins a convertir-la en un referent. Com a escritora, va publicar la primera obra el 1978. Un any després, va guanyar el Premi Ciutat de Barcelona amb ‘El amor es un juego solitario’. Tusquets va morir el juliol de 2012.