La Banda Municipal de Barcelona, dirigida per Salvador Brotons, ha interpretat en total quatre peces. A més de les ja esmentades, també han format part del programa obres Saint-Saëns i Lamote de Grignon, director de la banda de 1915 a 1939. La protagonista del concert ha estat la virtuosa del piano Yukiko Akagi, guanyadora del primer premi del Concurs Internacional de Piano José Roca.

Aquesta temporada, la Banda Municipal ha reforçat especialment la col·laboració amb músics asiàtics. El programa per a aquest any inclou també concerts amb el bombardí Shoichiro Hokazono, el director coreà Young-Min Park i la catalana resident a Corea Elisenda Fàbregas, que estrenarà la seva darrera obra.

Recordant l’ambaixada Keicho

El concert d’avui, titulat Catalunya versus Japó, formava part dels actes de l’Any Dual Espanya-Japó, que se celebra des del juny de 2013 fins al juliol de 2014 per commemorar el 400è aniversari de l’ambaixada Keicho. Es tracta de la missió que l’imperi japonès va enviar per primer cop el 1613 a Europa, especialment a Espanya i Roma, per mirar d’establir relacions comercials amb Mèxic i rebre missioners catòlics al Japó. L’encapçalaven el samurai Hasekura Tsunenaga i el franciscà espanyol Luis Sotelo.

Van trigar un any a travessar els oceans Pacífic i Atlàntic. Després de ser rebuts a Madrid pel monarca Felip III, l’agost de 1615 van emprendre el viatge cap a Roma. A Barcelona van agafar el vaixell cap a Gènova. Hasekura no va tornar al Japó fins a 1620, després d’un viatge que en total va durar set anys.