Entre les propostes d’aquest 2014 del CCCB n’hi ha una que destaca: la idea de créixer, en espai físic, en contingut i també en públic, després que aquest 2013 hagi rebut 306.073 visitants. A més, han informat que la gratuïtat dels diumenges a la tarda es mantindrà durant els propers tres anys, en què Moritz ha assegurat el patrocini.

D’entre les novetats, el centre ha creat el Premi Internacional CCCB a la Innovació Cultural, un concurs bianual que, en la primera edició, proposa interpretar com han canviat els públics culturals. Una altra novetat és Habitació 1418, un nou espai d’activitats plantejat conjuntament amb el MACBA i destinat a públic adolescent, de 14 a 18 anys. Els diumenges a la tarda es programarà Brunch Barcelona, una trobada per al públic familiar que combina la gastronomia amb la música i el cinema; el projecte Lapsus culminarà en una setmana de concerts que mesclarà l’art audiovisual i la música electrònica; el festival de cinema Gandules proposarà un concurs de curtmetratges que es mostraran al web del CCCB i seran seleccionats per votació del públic.

[Imatge: Ladislas Starewitch. Fotograma de ‘L’Horloge Magique’, 1928. ©Collection Martin-Starewitch ]

Les exposicions

Amb la mostra “Big bang data”, el CCCB obre una nova línia expositiva, anomenada Beta i instal·lada a la tercera planta del centre, en què es tractaran “de manera integrada la cultura del segle XXI i les grans transformacions” contemporànies, tot explorant la relació entre societat, ciència i cultura. “Big bang data”, que s’inaugurarà el 9 de maig, reflexionarà sobre el poder de les bases de dades massives informàtiques i la privacitat de l’individu. Del 26 març al 7 setembre es programa Metamorfosi, una exposició sobre les visions fantàstiques de Starewitch, Švankmajer i els germans Quay. El Tricentenari també tindrà presència al centre, amb la instal·lació de “Ciutats assetjades”; i la història es mantindrà present amb la mostra sobre el centenari de la Mancomunitat de Catalunya.

[Imatge: Enric Prat de la Riba proclamat president de la Mancomunitat de Catalunya, en assemblea constituent al Saló de Sant Jordi. Fons Brangulí / Arxiu Nacional de Catalunya]